Trudnice, oprezno: Čak i male količine kafe uzrokuju probleme

Radiosarajevo.ba
Trudnice, oprezno: Čak i male količine kafe uzrokuju probleme
Pixabay / Ilustracija
Nedavno istraživanje provedeno u Irskoj otkrilo je poveznicu između kofeina i problema kod porođaja. Ranije se smatralo da trudnice smiju piti kafu, ali u manjim količinama, nego inače kako ne bi naškodile plodu.

Preporučivalo se da se unos kofeina ograniči na 200 miligrama dnevno (šoljica kadfe sadrži od 50 do 175 mg kofeina. Ovisno o vrsti kafe).

Ovo istraživanje daje posve drugačije rezultate.

Naučnici upozoravaju žene da čak i mala količina kofeina može izazvati komplikacije pri porođaju jer, kako kažu, postoji konzistentna veza između konzumacije kafe ili crnog čaja i teških ishoda porođaja, beba s abnormalno niskom porođajnom težinom i prijevremeno rođene djece.

Istraživanje je provedeno na 1000 žena. 

"Nismo još dokazali direktnu vezu između kofeina i porođajnih problema, no jasno je da ona postoji", objašnjava voditelj studije, dr. Ling-Wei Chen.

"Kako bismo otkrili direktnu vezu, trebamo provesti daljnja istraživanja u kojima bi trudnice bile raspoređene u dvije grupe, od kojih bijedna konzumirala kofein, a druga ne", poručuju naučnici, piše RTL. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije