Trikovi koje koriste prodavnice kako biste potrošili što više novca

Radiosarajevo.ba
Trikovi koje koriste prodavnice kako biste potrošili što više novca
Pixabay / Ilustracija
Koliko često vam se desilo da odete u prodavnicu, i umjesto da kupite jednu, kući se vratiti sa pet šest dodatnih stvari?

Sigurno niste primijetili da se to dešava zbog zanimljivih smicalica koje prave radnici u prodavnicama kako bi vas "namamili" da kupite i potrošite više.

- Smanjuju mogućnost da vratite nepotrebno kupljeni proizvod, tako što umanjuju prostor na kojem ga se možete "riješiti". Pošto ga nemate gdje odložite, vjerovatnost je veća da ćete ga vratiti u korpu.

- Želite se malo odmoriti prije ili poslije kupovine? Stolice u supermarketima su superneugodne, tako da će vaš odmor kratko trajati i vi se vraćate nazad u kupovinu.

- Ako ste nekada bili u kasinu, vidjeli ste da tu nema prozora, da su svjetla prigušena, kako bi igrači izgubili pojam o vremenu. Supermarketi koriste sličnu taktiku.

- Prodavnice znaju podesiti ugođaj ugodnom muzikom, besplatnom internet mrežom, samo da vas zadrže više jer vam je lijepo.

- Radnje čak pribjegavaju "photoshopu", tačnije igri ogledala u kojoj u svlačionicama postavljaju samo one na kojima izgledate viši, mršaviji i rumeniji.

- Navikli ste na određeni raspored u prodavnicama? No, sutradan su police izmještene, kako biste duže tražili određeni proizvod, a tom prilikom i vidjeli nešto drugo što vam se sviđa.

- Banane su savršene žute boje, a jagode crvenkasto-roze? U radnjama se čak podešava i svjetlo kako bi vas privukle svježinom.

- Želite kupiti neki sok no ostalo je samo par komada? Zaista? Ili je samo tako namješteno da izgleda da se taj sok najviše kupuje?

- Dva proizvoda sa sličnim karakteristikama su na prodaji, jedan malo skuplji, drugi malo jeftiniji. Taj jeftiniji se rasproda jer ne razmišljamo zbog čega je on snižen i da li je uopće tako dobar kao što se čini, piše Brightside.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije