Trendseteri, ovo je za vas: Modni trendovi za jesen donose obilje stila, a neki komadi se vraćaju

0
Radiosarajevo.ba
Trendseteri, ovo je za vas: Modni trendovi za jesen donose obilje stila, a neki komadi se vraćaju
Foto: YouTube/Printscreen / Gucci revija za 2024-2025. godinu

Modna scena nikada nije bila bogatija i dostupna svima, a trendovi za jesen, 2024. godine, su takvi da će svako, čak i oni koji zaziru od mode, pronaći po neku krpicu za sebe. 

Moda nas ujedinjuje na načine na koje nikada ne bi pomislili da može. Kao što je ikonična uloga Meryl Streep u filmu The Devil Wears Prada, Miranda Presley, rekla da čak "i ako mislimo da odluke modnog svijeta ne diktiraju šta ćemo nositi, mi i dalje iz second hand shopova nosimo komade koje su upravo oni odabrali". 

Matthieu Blazy iz modnog brenda Bottega Venneta, rekao je da je "zainteresiran da od svakodnevnice napravi spomenik", što i jeste poruka kolekcije ove modne kuće za jesen/zimu 2024. godine. Druge modne kuće su napravile sličan presedan, te se u modu ove jeseni vraćaju i blejzeri, tvid kao tkanina, tradicionalna pletiva, te motiv engleskog piknika, kako navodi Vogue.

Vrelo Bosne neprepoznatljivo: Ostala su sjećanja na bujne potoke, a stručnjak otkriva prave razloge

Vrelo Bosne neprepoznatljivo: Ostala su sjećanja na bujne potoke, a stručnjak otkriva prave razloge

Fokus je manje na silueti, a preovladavaju modeli koji čeznu za snijegom u nostalgiji zbog globalnog zatopljenja koje je pogodilo brojne države. 

Umjetno krzno i perje pružaju više od toplote u zimskim danima, jer sa ovim komadima nećete promašiti niti jednu odjevnu kombinaciju.

Bili u stilu klasične odjeće kao Diana Ross, koja je glamuroznim odjevnim kombinacijama očarala javnost ili Carrie Bradshaw koja jurca ulicama New Yorka u stiliziranim kombinacijama zadnjeg krika mode, za jesen i zimu ove godine naći ćete mnogo više od mode

Iako su dizajneri fokusirani na to kako odjeću približiti realnosti, te je učiniti dostupnim svima, ove godine nisu izbjegli ni mračni dio stvarnosti. 

Ratovi, populizam, politička slika svijeta i sverastuća korporativna kultura imali su jak uticaj na boje ove sezone, za koju je odabrana - boja crnog vina.

Boja koja pleše između luksuza bogatih i stvarnosti siromašnih, kao da ponovo primjenjuje pravila razgraničenja, ali svojom dostupnosti ih ujedno i otklanja. Odjeća je tu da nas zaštiti, grli, a Henry Zankov, modni dizajner, je svoju kolekciju upravo nazvao Hold me Closer, navodeći da "želi taj osjećaj zagrljaja, da ima nekoga ko će biti u tvojoj odjeći sa tobom". 

Par modnih detalja se vraća u velikom stilu - kravate i jastučići za rame.

Svi se sjećamo stila '80-ih koji je u zadnjim decenijama doživljavao uspone i padove. Jastučići za rame su bili jedni od omraženih detalja, a ove jeseni i zime se vraćaju u velikom stilu, nudeći eleganciju i autoritet. 

Kravate, posebno ženske, vraćaju se u svim odjevnim kombinacijama i nude upravo korporativan i poslovan izgled, autoritet i poželjan modni detalj na formalnim sastancima.

Da bi svoju kombinaciju učinili i nekom poželjnom i trendy za noćni izlazak, upotrijebite maštu i omiljeni sako kombinirajte sa majicom koja ima šljokice ili perje. Ali najprije od svega - izaberite kombinaciju u kojoj se vi osjećate dobro. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije