Treba li odjeću prije pranja okrenuti naopako?

1
Radiosarajevo.ba
Treba li odjeću prije pranja okrenuti naopako?
Foto: Pexels / Veš mašina / Ilustracija

Kada obavljamo kućne poslove, ni ne razmišljamo da li to radimo pravilno ili ne. Većinu njih radimo rutinski, onako kako smo navikli.

Pranje veša je skoro svakodnevna obaveza, a kojoj grupi ljudi pripadate? Da li garderobu okrećete naopako prije nego što je stavite u bubanj veš mašine ili ne?

Mnogi su navikli da je okreću i to jeste poželjno, ali ne uvijek. Na primjer, treba da prevrnete onu odjeću koja na spoljnoj površini nema vidljive mrlje ili prljavštinu, ali koja je već duže vrijeme u kontaktu sa kožom.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Ovo će pomoći da se tkanina zaštiti od brzog habanja, a osim toga, okretanje naopako će zaštititi naljepnice, vez i druge printove na vanjskoj strani.

Ipak, u nekim slučajevima ne bi trebalo da okrećete odjeću naopako prije pranja. Prvo, uštedit ćete vrijeme. Drugo, takva metoda ne uklanja vanjsku prljavštinu i mrlje. Treće, pranje naopako može da našteti osjetljivim materijalima kao što su svila ili vuna. Razmislite o prednostima i nedostacima i pažljivo izaberite odjeću koju prevrćete, javlja Mondo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije