The Times: Novi detalji o padu Berlinskoga zida

Radiosarajevo.ba
The Times: Novi detalji o padu Berlinskoga zida

Londonski The Times u petak se osvrće na dokumente koji su procurili iz Kremlja i otkrivaju istinu o tome šta su Margaret Thatcher i Mihail Gorbačov zaista mislili kada je prije dvadeset godina srušen Berlinski zid.

Taj događaj nisu, kao što se pretpostavljalo, planirali i kontrolirali državnici, generali i diplomati. To je bila potpuno spontana i haotična reakcija na zbivanja koja niko – ni istočnonjemačka tajna policija, ni zapadne vlade, ni Kremlj nisu predvidjeli i nisu znali kako da na njih odgovore.

Sada znamo da je Kremlj bi zatečen i kako je odavno bio izgubio kontrolu nad zbivanjima najviše zato što je Gorbačov odbio da intervenira.

On je bio svjestan da mnogi lideri na Zapadu ne žele ujedinjenje Nemačke, iako to nisu mogli kazati jer je to bila politika NATO-a. Umjesto toga su nastojali privoljeti Kremlj da stavi veto na tu ideju.

A Gorbačov je dobro znao šta govori jer je dva mjeseca prije toga tadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher došla u Rusiju s misijom da zaustavi ujedinjenje. To, kako je rekla, nije u interesu Britanije i Zapadne Evrope jer bi dovelo do promjene poslijeratnih granica i ugrozilo stabilnost i sigurnost.

Ruski čelnik je, međutim, bio odlučan u namjeri da ne šalje trupe kako bi spasio Istočnu Njemačku – staroga komunističkog dinosaurusa.

Sada znamo, piše Times, da je 1989. bila gotovo podjednako traumatična za Zapad koliko i za Istok.

Fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije