Svjetski poznati onkolog Peter Harper: "Trikovima" nismo pobijedili pušenje

0
Radiosarajevo.ba
Svjetski poznati onkolog Peter Harper: "Trikovima" nismo pobijedili pušenje
Radiosarajevo.ba / Konferencija "Otvorena nauka"

"Iskoristili smo sve trikove koji postoje da ubijedimo ljude da prestanu pušiti. Sprovodili smo restriktivnu poresku politiku, razne kampanje, klinička liječenja i druge mjere, ali broj pušača je ostao ogroman, preko milijardu. Realnost je da taj broj daje 80 miliona oboljelih "samo" od raka pluća, od čega će 64 miliona umrijeti. Naravno da je najbolja opcija ostaviti pušenje, ali moramo pomoći ljudima koji to ne žele i zato vjerujem da je rješenje u primjeni koncepta smanjenja štete koje se bazira na nauci", rekao je dr Peter Harper, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka iz oblasti onkologije, na konferenciji "Otvorena nauka".

Ovaj događaj, koji tradicionalno po sedmi put organizira kompanija Philip Morris, okupio je naučnike i ljekare iz cijelog svijeta i u prvi plan stavio alternativne proizvode bez duhanskog dima koji su utemeljeni na naučnim dostignućima i potvrđeni neovisnim istraživanjima. Posebno je naglašeno da upravo zbog sistema koji ne sagorijeva već zagrijeva duhan ili tečnost, ova inovativna rješenja proizvode značajno manje štetnih materija te predstavljaju bolji izbor od cigareta.

"Potrebno je informisati ljude o mogućnostima zamjene cigareta i zašto je za njih to značajno. Samo tako možemo stvoriti uslove da se koncept smanjenja štete u potpunosti primijeni i na pušenje", istakla je potpredsjednica za saradnju s naučnom zajednicom u kompaniji Philip Morris dr. Giselle Baker i dodala da je "strah od nepoznatog razumljiv, ali da izbjegavanje društvenog dijaloga neće dovesti do rješenja".

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Postoje neovisna istraživanja za koja možemo reći da su dobar indikator, na primjer u Koreji, koja su obuhvatila pet miliona pušača i koja pokazuju smanjenje rizika od kardio-vaskularnih oboljenja kod onih pušača koji su ostavili cigarete i u potpunosti prešli na alternativne proizvode koji zagrijavaju duhan ili tečnost", ističe dr. Baker.

Inovacije i tehnologija su dovele do razvoja proizvoda bez dima koji imaju potencijal da predstavljaju manji rizik od korištenja cigareta. Direktor za strateške inicijative u nauci Dr. Markus Nordlund jasno je istakao razliku između klasičnih cigareta i alternativnih proizvoda bez dima kroz prezentaciju naučnih i medicinskih podataka.

"Sagorijevanje duhana kod cigareta proizvodi dim i pepeo, dok kod alternativnih proizvoda nove generacije toga nema. Zagrijavanjem, a ne sagorijevanjem duhana, kod alternativnih proizvoda se oslobađa aerosol, a ne duhanski dim. Naučno je dokazano da se na taj način smanjuje izloženost štetnim i potencijalno štetnim materijama", istakao je dr. Nordlund.

Učesnici panela su se složili da nauka ima veliku ulogu u transformaciji tradicionalnog pušenja u pravcu manje štetnih alternativa i da predstavlja temelj za razgovore sa zakonodavcima, zdravstvenim institucijama, civilnim organizacijama, ali i sa potrošačima. "Veoma je važno da naučne podatke i analize učinimo dostupnim svima, od naučne zajednice, vlada, potrošača kako bi bili adekvatno informisani, znali sve o boljim alternativama u odnosu na klasične cigarete i na kraju kako bi se donijele najbolje moguće odluke i postigao svijet bez duhanskog dima", istakla je dr Baker.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije