Derek Jak: Može li se vjerovati duhanskim kompanijama?

0
Promotivni tekst
Derek Jak: Može li se vjerovati duhanskim kompanijama?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Smanjenje izloženosti štetnim materijama je tendencija u svim industrijama, pa i u duhanskoj, koja shvatajući aktuelne tendencije, radi na tome da se promijeni, kaže Derek Jak, bivši zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije za pitanja kontrole duhana i globalne strategije za dijetu i fizičku aktivnost.

Ipak, postoji velika skeptičnost kada su u pitanju iskrene namjere duhanskih kompanija, što je po mišljenju ovog eksperta sasvim opravdano: "Pa ja sam bio jedan od njihovih najvećih protivnika. Realnost je, ipak, drugačija. Ako se šire pogledaju kretanja u svijetu, očigledno je da duhanska industrija prati trendove smanjenja štetnosti. Ja sam pogledao naučne činjenice i shvatio da je od proizvoda nove generacije moguće izvući benefite za javno zdravlje. Bilo je veoma teško, ali sam prevazišao sopstvene predrasude".

Derek Jak smatra da treba poslušati naučnike i ostale eksperte koji su razvili nove tehnologije kako bi pružili alternative pušenju. To su proizvodi koji sadrže nikotin, ali emituju drastično manje potencijalno štetnih materija u odnosu na cigarete jer nema sagorijevanja, već se duhan zagrijava. Ipak, tehnologija sama po sebi nije dovoljna, potrebna je i želja pušača da ostave cigarete.

Danas hitna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je svrstala jedan od tih proizvoda koji zagrijavaju duhan – IQOS, u kategoriju "proizvoda modifikovanog rizika". Jak zaključuje da vlade i ostale institucije širom svijeta treba da se ugledaju na FDA i donose odluke na osnovu naučnih dokaza "jer nevoljnost i neznanje uzrokuju katastrofalne posljedice."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije