Derek Jak: Može li se vjerovati duhanskim kompanijama?

0
Promotivni tekst
Derek Jak: Može li se vjerovati duhanskim kompanijama?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Smanjenje izloženosti štetnim materijama je tendencija u svim industrijama, pa i u duhanskoj, koja shvatajući aktuelne tendencije, radi na tome da se promijeni, kaže Derek Jak, bivši zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije za pitanja kontrole duhana i globalne strategije za dijetu i fizičku aktivnost.

Ipak, postoji velika skeptičnost kada su u pitanju iskrene namjere duhanskih kompanija, što je po mišljenju ovog eksperta sasvim opravdano: "Pa ja sam bio jedan od njihovih najvećih protivnika. Realnost je, ipak, drugačija. Ako se šire pogledaju kretanja u svijetu, očigledno je da duhanska industrija prati trendove smanjenja štetnosti. Ja sam pogledao naučne činjenice i shvatio da je od proizvoda nove generacije moguće izvući benefite za javno zdravlje. Bilo je veoma teško, ali sam prevazišao sopstvene predrasude".

Derek Jak smatra da treba poslušati naučnike i ostale eksperte koji su razvili nove tehnologije kako bi pružili alternative pušenju. To su proizvodi koji sadrže nikotin, ali emituju drastično manje potencijalno štetnih materija u odnosu na cigarete jer nema sagorijevanja, već se duhan zagrijava. Ipak, tehnologija sama po sebi nije dovoljna, potrebna je i želja pušača da ostave cigarete.

Sretno, Hrvatska: Evo kada je žrijeb i koji protivnici čekaju Dinamo u lovu na europsko četvrtfinale

Sretno, Hrvatska: Evo kada je žrijeb i koji protivnici čekaju Dinamo u lovu na europsko četvrtfinale

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je svrstala jedan od tih proizvoda koji zagrijavaju duhan – IQOS, u kategoriju "proizvoda modifikovanog rizika". Jak zaključuje da vlade i ostale institucije širom svijeta treba da se ugledaju na FDA i donose odluke na osnovu naučnih dokaza "jer nevoljnost i neznanje uzrokuju katastrofalne posljedice."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije