Prva pomoć, sigurnosni pojasevi, prevencija - gdje bismo bili bez njih

Promotivni tekst
Prva pomoć, sigurnosni pojasevi, prevencija - gdje bismo bili bez njih
Foto: Promo / Prva pomoć

Svako malo, pojavi se inovacija koja ima moć osigurati napredak čovječanstvu i promijeniti tok historije. Kamena sjekira, na primjer, izumljena prije 2 miliona godina u Istočnoj Africi, omogućila je čovječanstvu da inovacijama osigura neizmjerna poboljšanja.

Upotreba vatre nam je omogućila da pripremamo hranu, ali i da se proširimo iz Afrike u sjeverna, ledena prostranstva.

U nešto blizoj historiji, neki izumi su zapravo ne samo pobljšavali kvalitet života, već zapravo spašavali živote. Prvi savremeni kondom, od lateksa, prodat je u Americi 1929. godine, a njegova upotreba je kasnije uspješno spriječila širenje AIDSa.

Metadon je uveden prvi put za liječenje ovisnosti šezdesetih godina, a da bi se spriječili smrtni ishodi saobraćajnih nesreća, posljednjih pola stoljeća obavezan je sigurnosni pojas u automobilima.

Posljednjih godina, na redu je i smanjenje štetnosti od pušenja cigareta.

Sve ove stavke podvode se pod jedinstveni koncept - smanjenja štete (Harm Reduction), nizu strategija u oblasti javnog zdravlja koje se primjenjuju da bi se smanjili rizici od zloupotreba, oboljenja pa čak i smrti kao posljedica ljudskog ponašanja.

Prva pomoć

Prva “prva pomoć“ se pojavila 1888. godine, i to kao rezultat vožnje vozom. Robert Wood Johnson, osnivač Johnson&Johnson, tokom razgovora sa liječnikom koji je radio sa željezničkim osobljem, žalio se kako mašinovođe i ostalo osoblje nemaju nikakvu medicinsku pomoć na licu mjesta. To je inspirisalo Roberta da napravi dva seta prve pomoći – jedan za željezničko osoblje, drugi za putnike, koji su sadržavali zavoje, poveznice, hiruršku traku. Uskoro su postali toliko popularni, da su napravljeni posebni setovi za svaku industriju. Danas je komplet prve pomoći obavezan u svakom javnom prostoru, prevoznom sredstvu i putničkom vozilu, a sadrže puno više materijala i opreme nego originalni.

Sigurnosni pojas

U vožnji automobilom brzinom od 50 kilometara na sat, ukoliko dođe do direktnog udesa, sila udarca koju biste pretrpjeli je ista kao prilikom pada sa 10 metara visine - odnosno trećeg kata stambene zgrade. Ako nismo vezani, posljedice ovakvog udesa vjerovatnije mogu biti tragične. Prema studiju koju je uradila EU o sigurnosti na putu, upotreba sigurnosnog pojasa godišnje spasi 7.300 života samo u EU. Oni su najučinkovitiji u urbanim sredinama gdje se i vozi manjom brzinom. Gubitak života uzrokovan saobraćajnim nesrećama je osmi uzročnik prijevremene smrtnosti, dok su kod djece uzrasta od 5 do 14 godina i mladih odraslih osoba uzrasta između 15 i 29 godina one vodeći uzrok smrti i invaliditeta. Korištenje sigurnosnog pojasa na prednjim sjedištima smanjuje rizik od smrtnog stradanja za 40-50 posto, dok za putnike na zadnjem sjedištu taj procenat iznosi između 25-75 posto, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Zagrijavanje duhana i "topljenje" u ustima

U svijetu trenutno ima više od milijardu pušača. Zanimljiv podatak je da najmanje pušača u cijeloj EU ima Švedska, gdje je dozvoljena upotreba takozvanog "snusa", duhana za oralnu upotrebu. Snus je bio predmet kontroverzi u Evropskoj uniji još 1992. godine zbog straha da će ga koristiti mladi. Međutim, po prijemu u EU Švedska je dobila izuzeće od ove zabrane i danas je zemlja koja ima najmanju potrošnju cigareta u EU, najmanju stopu smrtnosti od raka pluća u Evropi, kao i najmanju stopu smrtnosti od bolesti povezanih s pušenjem. I Amerikanci su se počeli "otvarati" ka alternativama u odnosu na cigarete posljednjih godina, pa je od prošlog mjeseca IQOS, uređaj koji zagrijava a ne sagorijeva duhan, prvi i jedini elektronski proizvod koji koristi nikotin, a koji je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) svrstala u kategoriju "proizvoda modificiranog rizika".

U obrazloženju odluke za IQOS, koji proizvodi duhanski gigant Philip Morris, direktor FDA Centra za duhanske proizvode, Mitch Zeller, kaže da IQOS može pomoći punoljetnim pušačima da ostave klasične cigarete i smanji njihovu izloženost štetnim materijama, ali samo ukoliko u potpunosti pređu na ove proizvode.

Kondomi

Kondom je jedino kontraceptivno sredstvo koje, osim od neželjene trudnoće, štiti i od spolnih bolesti. Ako ste mislili da je kondom tvorevina modernog društva, iznenadit će vas podatak da su naučnici utvrdili da se na pećinskim crtežima u Francuskoj, starim 11.000 godina prije nove ere nalaze - kondomi.

Prvi kondom od lateksa, kakav i danas znamo, prodat je u Americi 1929. godine. Međutim, pojedini historičari smatraju da su u Starom Egiptu kao zaštitu od spolnih bolesti muškarci spolne organe obmotavali krpama. I u 16. stoljeću glavne i efikasne u borbi protiv sifilisa su bile tkanine natopljene hemikalijama. U 17. stoljeću u istu svrhu korištene su životinjske iznutrice, a u istom stoljeću prvi put se upotrebljava riječ kondom. Od kraja 19. stoljeća razvijaju se i unaprjeđuju oni napravljeni od gume. Potreba za smanjenjem rizika od spolno prenosivih bolesti, dakle, stara je koliko i čovečanstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije