Sve češće je u našim prodavnicama: Šta sve liječi kaki ili japanska jabuka
Naizgled podsjeća na paradajz, ali kada je presiječete uvidite da je ona zapravo sočna voćka koja zadrži brojna ljekovita svojstva poput C vitamina i koja sadrži mali broj kalorija.
Koristi se u liječenju sljedećih bolesti:
- bolest crijeva (kod zatvora, upalnih stanja i infekcija crijeva, poremećene probave i pražnjenja naročito za vrijeme putovanja ili promjene klime)
– bolesti želuca (kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, loše probave)
– za liječenje hemeroida (sprečava tvrdu stolicu i djeluje povoljno na pražnjenje crijeva)
– bolesti jetre i žuči (uzima se kod masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči)
– ako plod kuhamo tada njime liječimo proljev
– osušeni zreo plod kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje komplikacija s bronhima, i to naročito kod suhog kašlja (uzimamo prašak od suhog kakija)
– mladi izdanci grana djeluju kao adstrigent i stiptik
– svjež sok kakija pomaže kod liječenja visokog pritiska
– cvjetne čašice za liječenje štucavice
– bolesti živaca (umirujuće djeluje na živce koje relaksira i jača)
– jačanje imuniteta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.