Super trikovi: Izbjegnite najčešće promašaje u uređenju dnevnog boravka

1
Radiosarajevo.ba
Super trikovi: Izbjegnite najčešće promašaje u uređenju dnevnog boravka
FOTO: Pixabay / Ilustracija

I najljepša dnevna soba može izgledati loše odaberete li pogrešan namještaj. Kako biste izbjegli taj slučaj donosimo osam najčešćih zamki u koje je lako upasti pri uređenju životonog prostora.

Ako vaša trenutna postava dnevnog boravka sadrži bilo koji od ovih promašaja, to je lako ispraviti našim trikovima za raspoređivanje namještaja.

1. Prava veličina namještaja

Najčešća greška odnosi se na krivi odabir namještaja. Mali komadi namještaja ne komplimetiraju prostoriji velike kvadrature i visokih stropova, a jednako tako, preveliki komadi namještaja zagušit će dnevni boravak skromnije kvadrature. Ključno je postići proporcionalan izgled prilagođen prostoru.

2. Manje je zaista više

Kad govorimo o uređenju dnevne sobe manje je zaista više. Zatrpavanje prostora namještajem preplavit će prostor, posebno ako je riječ o manjoj dnevnoj sobi, čineći ga pretrpanim i kaotičnim, piše Living

3. Kriva visina

Prilikom odabira namještaja razmišljajte i o visini. Stolić u dnevnom boravku, na primjer, trebao bi dosezati približno isti nivo kao i vrh jastuka na kauču. Za pomoćne ormariće kao idealnu visinu birajte onu u razini naslona kauča kako bi predmeti koji se na njima nalaze bili lako dostupni.

4. Namještaj naslonjen na zid

Mnogi misle da će dobiti više prostora prislone li namještaj uza zid, međutim, namještaj treba odmaknuti od zida najmanje 15 centimetara kako bi se u sobi dobila dubina. 

5. Jedan veliki komad

Glomazna sofa često može zauzeti previše mjesta u sobi, a manja verzija bolji je izbor jer je dovoljno fleksibilna da stane na više mjesta. Uvijek pri odabiru namještaja birajte onaj koji je fleksibilan.

6. Odgovorite na izazov

Ako imate prostor zahtjevnijeg tlocrta, najjednostavniji način da ga učinite maksimalno korisnim je taj da ga podijelite u zone. Stol postavite duž stražnje strane sofe da biste stvorili radnu zonu. Mali stol i stolice u prostoru iza sofe mogu se koristiti za domaće zadaće ili igranje igara. 

7. Mali trik za veliku promjenu

Mnogi ljudi griješe u kombinaciji tepiha i namještaja. Idealno bi bilo da sve noge namještaja budu na tepihui. Ako to nije moguće, težite tome da bar prednje noge namještaja budu postavljene na tepih. Dobar izbor je i više manjih tepiha. 

8. Izvan okvira 

Uredite prostor prema svojim potrebama, a ne prema tlocrtu koji je zamišljen pri gradnji. Jednom kada naučite razmišljati izvan zadanih okvira, možete otvoriti nove mogućnosti za korištenje prostora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije