Sunce na Zemlji

Radiosarajevo.ba
Sunce na Zemlji
NIF (Foto: JLP)

Američki naučnici došli su na korak do ostvarenja svetog grala nuklearne energije – pokretanju prvog održivog fuzijskog reaktora, koji će dobiti stvaranjem "minijaturne zvijezde na Zemlji".

Projekt na National Ignition Facility u Kaliforniji, vrijedan nekoliko miliona dolara, ovaj je mjesec došao korak bliže cilju pokretanja samostalne fuzijske reakcije do 2012. godine, a naučnici se nadaju da će im daljnji rad vrlo uskoro omogućiti stvaranje čiste i jeftine energije.

Tako su 2. novembra upalili 192 laserske zrake usmjerene u središte reaktora, gdje se nalazi staklena meta u kojoj su se nalazili vodikovi izotopi deuterij i tricij. Rezultat je bilo oslobađanje energije magnitude 1,3 miliona megadžula, što je svjetski rekord. Najveća postignuta temperatura bila je oko 3,3 miliona stepeni Celzijusa, što je oko četvrtina temperature Sunca.

Blistava budućnost
Ipak, eksperiment nije bio do kraja uspješan, jer nije pokrenuta samostalna fuzijska reakcija, odnosno jezgre atoma se nisu spojile, ali naučnici su iznimno zadovoljni rezultatima.

Ovakvom rezultatu se naučnici nadaju još od 1997. godine, kad je počela gradnja postrojenja. Naučnici se nadaju da će u roku od dvije godine postići samostalnu i održivu fuzijsku reakciju, da će reaktor biti gotov do 2020. godine, a da će do 2050. godine četvrtina SAD dobivati struju proizvedenu fuzijom.

Kad reaktor zaista bude stvarao fuziju, u glavnoj komori će temperatura biti preko 37 miliona stupeni Celzijusa, gotovo pet puta veće od one u središtu Sunca, a stvarat će se pritisak 100 milijardi puta veći od atmosferskog pritiska na Zemlji. Efektivno će na Zemlji biti stvorena mala zvijezda, koja bi mogla pružiti odgovor na dugo sanjani san svih naučnika.

Sveti gral nuklearne nauke

Deuterijsko-tricijska rekacija je najizgledniji oblik dobivanja fuzije. Najjednostavnije rečeno, moćnim laserskim zrakama se pokušava dva izotopa vodika zagrijati do temperature kad će im se jezgre spojiti. NIF bi trebao biti prvo postrojenje u kom će energija dobivena spajanjem nadmašiti energiju utrošenu na njega.

Fuzijska energija je u teoriji puno sigurnija i "zelenija" od standardne fisijske reakcije kakve koriste nuklearni reaktori diljem svijeta. Nema radioaktivnih nusproizvoda, a gorivo potrebno za njeno stvaranje je lako naći. Deuterij se izvlači iz morske vode, a tiricij iz litija, savršeno uobičajenog elementa u tlu. Jedini nusproizvod je helij.

Također, nema opasnosti od topljenja jezgre ili lančane reakcije sa katastrofalnim posljedicama kao u fisijskim elektranama, pa je sasvim jasno zašto naučnici već desetljećima pokušavaju stvoriti održivu fuzijsku reakciju.

index.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije