Stvari koje ne biste trebali prati u veš mašini!

Radiosarajevo.ba
Stvari koje ne biste trebali prati u veš mašini!
Foto: Pixabay / Ilustracija / Veš mašina

Postoje stvari za koje nije preporučljivo da se peru u veš mašini. Posebno se izdvaja sedam stvari koje ne bi trebalo prati u mašini.

Jedna od njih su jastuci od memorijske pjene. Pranje je prihvatljivo ako je to naznačeno na etiketi, piše portal Žena. U suprotnom, dejstvo memorijske pjene može oslabiti.

Sve što je prekriveno dlakama kućnih ljubimaca ne bi trebalo prati u veš mašini. Pranje ovakvih stvari može oštetiti uređaj. Zato se preporučuje da prije stavljanja veša u mašinu dobro istresete odjeću i valjkom uklonite dlake.

Najbrži način da uništite grudnjake je njihovo pranje u mašini. Pranje ove vrste će ih rastegnuti ili postoji opasnost da se iz njih izvuče žica, te da se onda zaglavi u mašini. Zato ih perite ručno.

Sve što je uprljano zapaljivim materijama treba držati dalje od veš mašine, a posebno one koja ima i funkciju sušenja. Visoka temperatura u mašini s funkcijom sušenja može dovesti do eksplozije. Sugerira se da se fleke otklone odgovarajućim sredstvima za to, a kada fleka nestane da se garderoba stavi u mašinu.

Sve što je od čipke ili ručnog rada ne treba prati u mašini. Uređaj ih može uništiti. To se posebno odnosi na one komade na kojima su detalji zalijepljeni. Zato ih treba prati ručno.

Poželjno je izbjegavati pranje većih stvari. Ako se često peru u mašini, onda mogu biti lošije oprane ili oštetiti uređaj.

Nemojte prati nešto od vune, kašmira ili pliša. Sve to veš mašina može ishabati. Umjesto toga, potopite takve stvari u lavor tople vode i blagim sredstvom za čišćenje. Neka odstoji 15 minuta. Poslije toga nježno isperite u hladnoj vodi i potom ocijedite od viška vode, piše portal Žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije