Stručnjak savjetuje: Ovih pet stvari ne treba raditi u vrtu tokom oktobra

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak savjetuje: Ovih pet stvari ne treba raditi u vrtu tokom oktobra
Foto: Pexels / Vrt

S dolaskom jeseni i sve hladnijim jutrima, mnogi vrtlari požure s pripremama za zimu kako bi zaštitili svoje biljke.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da preuranjeno obavljanje određenih vrtnih poslova može imati negativne posljedice. Oktobar jeste mjesec promjena, ali neke aktivnosti u vrtu trebaju sačekati prave jesenje ili čak zimske uslove kako bi se izbjegla šteta i osigurala bolja sezona rasta narednog proljeća.

Sadnja proljetnih lukovica poput tulipana, narcisa i zumbula u toplom tlu može dovesti do truljenja ili razvoja gljivičnih oboljenja. Stručnjaci savjetuju da se sa sadnjom sačeka dok se temperatura tla ne spusti na oko 10°C. Iako je kalendarski jesen već počela, tlo može ostati toplo još sedmicama, posebno nakon sunčanih dana, pa je važno ne žuriti.

Od Slobe i Tuđmana do Dodika i Maxa: Bauk "zelene transverzale" ponovo kruži svijetom

Od Slobe i Tuđmana do Dodika i Maxa: Bauk "zelene transverzale" ponovo kruži svijetom

Orezivanje biljaka, naročito višegodišnjih cvjetnica i voćki, također treba odgoditi. Prerano uklanjanje grana može biljke izložiti oštećenjima od mraza i usporiti njihov prirodni ciklus mirovanja. Idealno vrijeme za rezidbu je kada biljke u potpunosti uđu u fazu mirovanja, najčešće krajem jeseni ili početkom zime.

Iako može izgledati neuredno, opalo lišće u vrtu ima važnu ulogu. Pruža zaklon korisnim insektima i malim životinjama, te doprinosi kvaliteti tla kada se prirodno razgradi. Preporučuje se uklanjanje lišća samo sa staza i travnjaka, dok ga u cvjetnim gredicama treba ostaviti kao prirodnu zaštitu.

Konačno, i kod povrća je važno biti strpljiv. Sadnja hladnosezonskih kultura kao što su špinat, salata, brokula ili karfiol može biti neuspješna ako su temperature još uvijek previsoke. Također, korjenasto povrće poput mrkve, cikle i peršuna postaje znatno ukusnije nakon prvih mrazeva, kada prirodno razvija više šećera i intenzivniji okus. Strpljenje u oktobru često znači bolji i ukusniji plodovi kasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije