Stručnjak otkriva: Pet ključnih savjeta za suzbijanje hroničnih upala i jačanje imuniteta

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak otkriva: Pet ključnih savjeta za suzbijanje hroničnih upala i jačanje imuniteta
Foto: Pexel / Ilustracija

Hronične upale temelj su mnogih bolesti, uključujući autoimune poremećaje u kojima tijelo greškom napada sopstvena tkiva.

Takvi procesi mogu izazvati različite simptome kao što su umor, bolovi u zglobovima, probavne smetnje i mnogi drugi. Iako ne postoji univerzalni lijek za upale, određene prehrambene i životne navike mogu pomoći u njihovom suzbijanju i ublažavanju simptoma.

Dr. Terry Shintani, ljekar sa Harvard Medicinskog fakulteta, podijelio je pet ključnih savjeta koji mogu pomoći u kontroli upalnih procesa.

Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"

Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"

Uključite raznovrsno šareno voće i povrće 

Prema dr. Shintaniju, šaroliko voće i povrće bogato je antioksidansima, vitaminima i fitonutrijentima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i uravnotežuju imunološki odgovor.

"Što su boje intenzivnije, to je veća količina hranjivih sastojaka koji mogu ublažiti upalne procese", ističe stručnjak.

Zašto nikada ne smijete lomiti špagete? Kulturni aspekti i savjeti za savršeno kuhanje

Zašto nikada ne smijete lomiti špagete? Kulturni aspekti i savjeti za savršeno kuhanje

Ograničite unos prerađenih ugljenih hidrata

Namirnice poput bijelog hljeba, slatkiša i pekarskih proizvoda mogu izazvati nagli skok šećera i inzulina u krvi, što podstiče proizvodnju citokina – molekula odgovornih za nastanak upale.

Smanjite unos zasićenih masti

Zasićene masnoće, koje se nalaze u masnijem mesu, punomasnim mliječnim proizvodima i prerađenoj hrani, mogu podstaknuti stvaranje upalnih tvari. Dr. Shintani savjetuje da ih zamijenite zdravijim mastima poput onih iz ribe, orašastih plodova, maslinovog ulja i sjemenki.

Jedite više vlakana 

"Vlakna fermentacijom u crijevima proizvode kratkolančane masne kiseline, poput butirata, koje imaju snažno protuupalno djelovanje", objašnjava dr. Shintani.

Dodaje da cjelovite žitarice i mahunarke djeluju kao prirodni probiotici, podstičući rast korisnih bakterija u crijevima i jačajući imuni sistem.

Unos omega-6 masnih kiselina

Iako su omega-6 masne kiseline važne u umjerenim količinama, savremena ishrana često je neuravnotežena – s prevelikim unosom omega-6 i nedostatkom omega-3 masnih kiselina.

Takav odnos može podsticati upalu. Zbog toga je važno smanjiti unos industrijskih ulja, a povećati unos masne ribe i lanenih sjemenki, koji su prirodni izvori omega-3 masnoća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije