Stručnjaci za interijere savjetuju: Ove 4 boje više ne bi trebale dominirati u domu

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci za interijere savjetuju: Ove 4 boje više ne bi trebale dominirati u domu
Foto: Pexels / Tamno plava jedna je od "out" boja

Kao što smo spomenuli, boje igraju vrlo važnu ulogu u uređenju interijera jer zapravo određuju ton i dojam prostora, kako vizualno, tako i energetski.

Odabirom vibrantnih boja koje na prvu mogu djelovati fora, zapravo ćete kreirati pomalo hektičan prostor koji nije umirujući, pa ako vam to nije cilj, radije se odlučite za suptilnije nijanse.

Kako bismo vam olakšali odabir, istražili smo koje boje stručnjaci za interrijer ove godine "križaju" s popisa.

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Duboka plava

Taman kolorit s naglaskom na plavu boju godinama je dominirao u uređenju interijera te iako estetski može izgledati zanimljivo, zapravo je riječ o nijansama koje prostor čine hladnim.

Umjesto toga, predlaže se pronalazak ugodnih plavih tonova koji će izbalansirati ton, a to mogu biti svjetlije inačice plave koje koketiraju s mint nijansom, odnosno onom koja naginje ka zelenoj boji. Naravno, ono što nije isključeno su plavi detalji koje u dom možete uklopiti u sklopu primjerice vaza, fotelje, stolica, postera…

Siva

Siva boja jedan je od sinonima za eleganciju i tihi luksuz kada je riječ o uređenju interijera. Ova boja prostoru daje strogoću i pomoću nje je lako postići estetiku glamura, pogotovo biraš li primjerice mramorne detalje i slično, piše Miss7.

Međutim, baš kao i kod prethodnog primjera, ova boja je hladna i prevladava li u uređenju, velike su šanse a će kreirati monoton i generički prostor. Kako bi to izbjegli, kombinirajte je s toplim tonovima poput žute ili narančaste, ali i dalje se zadržite na sivim detaljima, nikako konkretnim većim komadima namještaja i slično.

Zelena u nijansi kadulje

Zelena boja jedan je od omiljenih odabira prilikom uređenja interijera, no bitno je odabrati pravu nijansu. Ono što stručnjaci za uređenje interijera savjetuju je izbjegavati nijansu kadulje.

Razlog zašto je to tako krije se u tome što ovaj zeleni ton ima sivi podton te umjesto topline, prostoru pruža jednoličnost. Umjesto kadulja zelene, birajte bogate nijanse zelene, bez obzira je li riječ o tamnijim ili svjetlijim varijantama. 

Crna

Nećemo si lagati, crna je moćna i odvažna te interijeri u kojima prevladava – poprilično su oko ugodni. No, jedno je fotografija ili izložbeni prostor, a drugo dom. Crna boja može izgledati efektno, ali prostor čini ozbiljnim i neizmjerno strogim.

Čak i ako je kombiniramo s drugim bojama, crna će prevladati u sveukupnom dojmu, stoga niti to nije trik s kojim se možete poslužiti. Ono što možete je u svoj dom implementirati nekoliko crnih detalja, no i u ovom slučaju pripazite da isti ne prevladavaju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije