Stručnjaci upozoravaju: Zbog korone pazite na ove simptome

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju: Zbog korone pazite na ove simptome
Foto: Medical News / Ilustracija

Doktori sve češće kod COVID-19 pozitivnih pacijenta otkrivaju upale pluća koje su praćene vrlo blagim porastom tjelesne temperature, ili ovaj simptom u potpunosti izostaje, iako je on kod uobičajenih pneumonija - neizostavan.

Doktor Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da je zato kod pregleda kovid pacijenata vrlo važno da se obrati pažnja na kašalj:

"Suh, nadražajni i uporan kašalj može, također, da ukaže na upalu pluća. Pacijente u ovom slučaju šaljemo da urade rendgenski snimak, a po potrebi, zavisno od nalaza, da bi preciznije utvrdili veličinu promena odlučujemo se na snimanje skenerom, pišu srbijanski mediji.

Još jedna velika policijska akcija u BiH: Pretresi na više lokacija, uhapšeno nekoliko osoba

Još jedna velika policijska akcija u BiH: Pretresi na više lokacija, uhapšeno nekoliko osoba

U cilju što preciznijeg postavljanja dijagnoze ključne su i laboratorijske pretrage.

"Kod pacijenata sa suumnjom na upalu pluća koji nemaju povišenu temperaturu, na dijagnozu pneumonija možemo da posumnjamo i nalazom D-dimera",  kaže dr. Stjepanović.

Pulmolog Tatjana Radosavljević, kaže da su upale pluća usled kovida, koje se ispoljavaju vrlo blagim, diskretnim simptomima, u stvari upale vezivnog tkiva između alveola:

Stručno ih nazivamo intersticijalnom upalom pluća. Ova upala pluća može da se razvija sporije, uslijed čega u početku bolesti nema simptoma, ali i ova upala može da dovede do određenih oštećenja plućnog tkiva.

Naši sagovornici kažu da su tipični simptomi upale pluća malaksalost, gubitak apetita i neretko herpes na usnama.

Kašalj se po pravilu javlja na početku bolesti, najprije je suh, iscrpljujući, praćen bolovima u mišićima grudnog koša, zbog zamora.

Vremenom može da se pojavi i iskašljavanje prebojenog ispljuvka, ponekad neprijatnog mirisa. Ukoliko se bol u grudnom košu pojačava pri kašlju i dubokom disanju, može da ukaže na širenje upalnog procesa na plućnu maramicu. Takođe, može da se javi i manje ili više izražen osećaj nedostaka vazduha, sviranje u grudima, znojenje, lupanje srca, a kod težih oblika i pomodrelost lica i usana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije