Stručnjaci upozoravaju: Zašto nikada ne treba prati sirovu piletinu prije kuhanja

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju: Zašto nikada ne treba prati sirovu piletinu prije kuhanja
Foto: Pexels / Nikada ne perite sirovu piletinu

Pranje sirove piletine za mnoge može izgledati kao higijenska stvar, ali zapravo je nepotrebno, pa čak može biti i vrlo opasno.

Piletina kupljena u trgovini je već oprana. Osim toga, nedavne studije sugeriraju da ova praksa malo doprinosi eliminaciji patogena, a istovremeno potencijalno širi mikrobe.

"Uprkos onome što vam je rečeno ili što ste vidjeli na društvenim mrežama, nikada ne biste trebali prati sirovu piletinu prije kuhanja", upozorava Julian Cox, zamjenik predsjedavajućeg Australijskog vijeća za informacije o sigurnosti hrane.

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

On dodaje da ovo širi bakterije po našoj kuhinji, što povećava rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Studija Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) iz 2019. godine otkrila je da je 26 posto učesnika koji su prali sirovu piletinu prenijelo bakterije na svoju salatu kada su kasnije ponovo koristili sudoper za pranje povrća.

Prema procjenama iz 2018. godine koje su podijelili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), otprilike jedno od svakih 25 pakovanja piletine u trgovini bilo je kontaminirano salmonelom. Također, nedavno je uznemirujuća studija otkrila da se 1 od 5 infekcija urinarnog trakta može povezati s lošim rukovanjem sirovim mesom u kuhinji.

Kako biste se najbolje zaštitili od Salmonele i E. coli u kuhinji, piše ScienceAlert, USDA savjetuje:

  • Ne perite sirovo meso
  • Koristite posebnu dasku za rezanje sirovog mesa
  • Trljajte ruke sapunom najmanje 20 sekundi nakon dodirivanja sirovog mesa
  • Koristite termometar za hranu kako biste bili sigurni da je piletina kuhana na najmanje 74 °C.

Isto kao i s piletinom, ne biste trebali prati ni janjetinu, govedinu... bakterija ćete se, umjesto vodom, riješiti visokom temperaturom kuhanja ili pečenja. Ako želite skloniti višak mesnog soka s površine, upotrijebite papirnati ubrus i nakon toga dobro operite ruke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije