Stručnjaci upozoravaju: Ovo je pet navika zbog kojih postajemo 'magnet' za komarce

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju: Ovo je pet navika zbog kojih postajemo 'magnet' za komarce
Foto: Pexels / Ilustracija

Ljeto je vrhunac sezone komaraca i ako ste u zadnjem periodu imali probleme sa ovim štetnim insektima niste jedini.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrili su prve slučajeve zaraze malarijom u Sjedinjenim Američkim Državama u 20 godina.

Postoje potezi koje možete povući kako bi držali ove krvopije dalje od svoje kože, uključujući razumijevanje načina na koje ih privlačite.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Nosite određene boje

Vaš izbor odjeće bitniji je nego što mislite ako želite izbjeći ujede komaraca. Kada se držite svjetlijih nijansi i hladnijih boja poput zelene, plave i ljubičaste, manja je vjerojatnoća da ćete postati meta ugriza, prema dr. Charlesu van Reesu.

"Testiranje vida komaraca pokazali su da ih više privlače tamnije boje i one više na crvenoj strani spektra", kaže Rees. Imajući to na umu, izbjegavajte odabir crne odjeće ili bilo čega što je izrazito zasićeno crvenom ili narandžastom bojom.

Sve ste isprobali ali komarci vam i dalje dosađuju: Ovako ćete ih sigurno otjerati

Sve ste isprobali ali komarci vam i dalje dosađuju: Ovako ćete ih sigurno otjerati

Konzumirate pivo

Ljeto je vrijeme roštiljanja na otvorenom i zabave pa je vjerovatno da ćete doći u iskušenje da popijete nekoliko piva s društvom na tim okupljanjima. Ali, to vas može učiniti magnetom za komarce, prema dr. Rogeru Mayu, stručnjaku za štetočine i direktoru tehničkih operacija za TruGreen.

"Fermentirana pića uzrokuju širenje kapilara, šalju više krvi na površinu kože i zagrijavaju je", objašnjava, "Samim tim proizvodite više znoja, ugljičnog dioksida i mliječne kiseline - što sve privlači komarce", prenosi bestilifeonline.

Kako biste to izbjegli, May savjetuje da ovog ljeta promijenite svoje preferencije u piću dok se provodite na otvorenom. "Razmislite o zamjeni piva za bezalkoholno piće bez šećera kako biste bili manje privlačni komarcima", predlaže doktor May.

Ljeto je došlo, a s njim i komarci: Kako se zaštititi?

Ljeto je došlo, a s njim i komarci: Kako se zaštititi?

Koristite određene proizvode za higijenu

Vaša higijenska rutina također bi vam mogla naštetiti kada je u pitanju privlačenje komaraca.

Kao što A.H. David, stručnjak za komarce i osnivač Pest Control Weekly kaže, ove štetočine može privući specifični mirisi u vašim sapunima, šamponima, losionima i preparatima za kosu.

"Komarce privlače cvjetni ili voćni mirisi, koji često dolaze iz proizvoda za ličnu higijenu", kaže David, "Kada planirate provoditi vrijeme vani, odlučite se za proizvode bez mirisa. Korištenje spreja protiv insekata može pomoći prikrivanju ovih mirisa".

Trening na otvorenom

Privlačenje toplinom glavni faktor u hranjenju komaraca, budući da ti štetnici mogu "otkriti toplinske tragove s udaljenosti od jednog metra pomoću svojih super čula", kaže Shannon Harlow-Ellis, certificirana entomologinja i tehnička stručnjakinja za Mosquito Joe.

"Vježbanje na otvorenom stvara mnoge signale za komarce, uključujući intenzivnu tjelesnu toplinu u kombinaciji sa znojem i povećanjem CO2 zbog teškog disanja".

Komarci ih ne podnose: Uz pomoć ovih pet biljaka riješite se nelagodnosti

Komarci ih ne podnose: Uz pomoć ovih pet biljaka riješite se nelagodnosti

Ovo je posebno bitno zapamtiti ako pokušavate vježbati vani kada sunce nije toliko jako da biste izbjegli vrućinu. Kao što Emma Grace Crumbley, entomologinja u Mosquito Squad, dodaje, komarci su krepuskularna stvorenja, što znači da su najaktivniji u zoru i u sumrak. Trebali biste izbjegavati izlaske u ovo doba dana - posebno zbog treniranja, kaže Crumbley, prenosi bestlifeonline.

Provodite vrijeme u blizini vode

Aktivnosti na vodi vrlo su privlačne tijekom ljeta kako za ljude tako i za komarce. Kao poluvodeni kukci, komarci polažu svoja jaja u vodene površine, prema Crumbleyu.

Evropa strahuje: Virus koji prenose komarci se širi velikom brzinom

Evropa strahuje: Virus koji prenose komarci se širi velikom brzinom

Istraživači su utvrdili da je za privlačenje komaraca potrebna samo mala količina stajaće vode.

"Ako u vašem vrtu ima lokvi ili prenavodnjenih biljaka, ako se bavite aktivnostima u blizini ribnjaka ili jezera, ili ako imate kupku za ptice ili zdjelu za kućne ljubimce u vašoj neposrednoj blizini, daleko je veća vjerovatnoća da ćete naići na komarca", upozorava Crumbley.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije