Nove studije: Otkriveno koji mirisi privlače komarce?

0
DW
Nove studije: Otkriveno koji mirisi privlače komarce?
Foto: 24 sata / Komarci

Studija koja je objavljena u časopisu Current Biology pokazuje kako individualni miris tijela nekog pojedinca utiče na privlačnost te osobe za komarce. Na ove insekte posebno privlačno djeluju mirisi znoja.

Za komarce su, prema rezultatima studije, najviše bili privlačili ljudi koji su izdisali karboksilne kiseline, poput butirne ili izovalerinske kiseline. Ove karboksilne kiseline se nalaze u znoju i neprijatno mirišu po tipičnom znoju ili neugodnom mirisu stopala. I takozvani acetoin, koji vjerovatno proizvode bakterije na ljudskoj koži, privlačio je komarce. Naime, tuširanje može privremeno zaštititi od ujeda komaraca.

Miris eukaliptusa odvraća komarce

Najmanje privlačne ovim "krvopijama" bile su osobe koje su na tijelo nanijeli miris eukaliptusa (eukaptol)- stručnjacima poznat i kao 1,8 cineol. Eukaliptol miriše na oštar hladan miris eukaliptusa. Koristi se u tekućini za ispiranje usta, u bombonima protiv kašlja ili u kozmetičkim proizvodima.

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Studiju su, između ostalih, proveli istraživači sa Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoru. Oni su testirali atraktivnost mirisa na samo šest osoba. Osim toga, studija je obuhvatila samo jednu vrstu komaraca, Anopheles gambiae. Riječ je o vrsti koja uglavnom obitava u Africi i igra važnu ulogu u prenošenju malarije. Stoga i nalazi studije imaju tek ograničen značaj.

Kako se riješiti komaraca na prirodan način: Napravite mirisnu smjesu koja će ih 'otjerati'

Kako se riješiti komaraca na prirodan način: Napravite mirisnu smjesu koja će ih 'otjerati'

Sapun takođe igra važnu ulogu

Pored mirisa tijela, na privlačnost neke osobe za komarce utiče i sapun koji neko koristi. U jednoj drugoj studiji, koju su proveli naučnici Virginia Tech-a analizirani su različiti profili mirisa četiri ispitanika – onih koji se nisu prali i onih koji su koristili kombinacije četiri različite vrste sapuna.

Tri od četiri testirana sapuna privukla su komarce više nego uzorci mirisa testiranih osoba koje se nisu prale. Obim te privlačnosti varirao je od osobe do osobe. Prema rezultatima studije, komarcima je miris kokosa ili badema bio manje privlačan. Dok su im, s druge strane, privlačni bili cvjetni mirisi, poput mirisa ljubičice, kao i miris ananasa.

Vole li vas komarci? Naučnici nude objašnjenje zbog čega ih toliko privlačite

Vole li vas komarci? Naučnici nude objašnjenje zbog čega ih toliko privlačite

Pitanje ko je posebno privlačan komarcima je od velikog značaja za istraživanje. Komarci mogu prenijeti patogene kao što je zika-virus ili uzrokovati ozbiljne bolesti poput malarije. Novostečeno znanje stoga može pomoći u razvoju efikasnijih sredstava zaštite od ovakvih bolesti.

Zašto komarci ujedaju?

Samo ženke komaraca ujedaju ljude i životinje. Naime, za ženke je krv posebno važna jer je bogata proteinima i drugim hranjivim tvarima koje su im neophodne za rast i uzgoj jaja. Osim mirisa, komarci mogu osjetiti i ugljični dioksid koji se izdiše i izlučuje putem kože. Što više CO2 neko izdahne, veća je vjerovatnoća da će biti ugrižen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije