Stručnjaci upozoravaju: Kako rizik od utapanja svesti na minimum?

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju: Kako rizik od utapanja svesti na minimum?
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Utapanje se može dogoditi brzo i tiho pa uvijek imajte mališane na oku, posebno ako ne znaju plivati. Također, budite oprezni kada se igraju oko bazena ili ribnjaka koji bi trebali imati sigurnosne prepreke.

Svakako je važno djeci objasniti zašto postoje neka pravila kad je kupanje u pitanju i zašto je važno da ih se pridržavaju. Iako su mala, djeca mogu itekako dobro razumjeti što im roditelji govore kad vide da su ozbiljni. Na primjer, odbija li mališan nositi zaštitni prsluk, potrebno mu je objasniti da mu taj prsluk može spasiti život u vodi, posebno ako ne zna plivati.

Također, važno im je pojasniti koje opasnosti vrebaju u vodi, koliko je malo vremena potrebno da se dogodi tragedija te da se more, jezero i rijeka moraju poštivati, a nikako podcjenjivati njihova snaga i nepredvidivost.

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Kad su mališani u vodi, posebno ako ne znaju plivati, ne odvajajte oči od njih, budite u blizini i na oprezu jer je ponekad dovoljan trenutak nepažnje da se dijete utopi. Kad ste s njima blizu vode suzdržite se od gledanja u mobitel.

Naime, mala djeca se mogu utopiti u iznenađujuće malim količinama vode, čak i u svega nekoliko centimetara, piše 24sata.

Osim toga, iako ima divnih ljudi na ovom svijetu, nemojte povjeravati čuvanje vlastitog djeteta u vodi neznancu. Ako nekoga ne poznate dovoljno, ne možete biti sigurni da će s pažnjom nadgledati vaše dijete.

Utapanje se može dogoditi brzo i tiho, za razliku od načina na koji se to prikazuje u filmovima, imajte to na umu i nemojte se oslanjati na sluh i misliti kako će dijete vrištati ili nešto slično kad se počne utapati. Osim toga, budite oprezni kada se igraju oko bazena ili ribnjaka koji bi trebali imati sigurnosne prepreke, poput ograde i vrata.

Nakon uživanja u igri s vodom sa svojom djecom, uvijek odmah ispraznite posude i kante s vodom.

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, utapanje je treći vodeći uzrok nenamjernih ozljeda u svijetu s udjelom od 7 posto u skupini povreda. U svijetu godišnje od utapanja smrtno strada 236.000 osoba. Najviše je stradalih, njih 90 posto, u gospodarski slabo i srednje razvijenim državama svijeta", kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Napominju kako su pod povećanim rizikom od utapanja sljedeće skupine: mala djeca, neplivači, osobe muškog spola, osobe koje boluju od određenih hroničnih bolesti, osobe koje su konzumirale alkohol, osobe koje se kupaju u rijekama i jezerima.

Ostatak pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije