Stručnjaci otkrili koji je idealan razmak između dobi djece

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci otkrili koji je idealan razmak između dobi djece
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Prema novom istraživanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, gotovo trećina žena ima djecu između koje je premala razlika u godinama.

Medicinski stručnjaci preporučuju majkama da čekaju najmanje 18 mjeseci prije nego što ponovno zatrudne, što znači da je idealni razmak između braće i sestara oko 2 i pol godine. 

Dali su i objašnjenja, zajedno s prednostima i manama za svaki razmak u dobi među djecom.

Razmak od dvije godine i manje

Imati vrlo mali razmak između vaše djece znači da prolazite kroz trudnoću u isto vrijeme dok imate maleno dijete što, prema istraživanju, povećava rizik od komplikacija pri porođaju, ali i rizik od prijevremnog porođaja, piše MissMama.

Također može biti zamorno paziti i brinuti se o malom djetetu dok ste trudni, a vaša razina kalcija i željeza zbog toga može biti puno niža nego u prvoj trudnoći. Jedna od prednosti je da vaša djeca imaju veću vjerovatnost da će igrati zajedno dok su još uvijek mala, premda mališani mogu pokazati ljubomoru i ljutnju zbog novog djeteta.

Ako radite, imat ćete razdoblje porodiljskog dopusta, dok je vaše prvo dijete još uvijek malo pa možete uživati u više vremena s djecom. Možda će vam trebati dodatna oprema za bebe, i nećete biti u mogućnosti upotrijebiti neke od stvari prvog djeteta, s obzirom na to da je i prvo dijete još uvijek dosta malo da mu je većina opreme poput dječjeg krevetića ili autosjedalice i dalje potrebna. Još jedna od prednosti je da je lakše planirati praznike, odmore i druge aktivnosti, budući da će djeca u većini njih moći zajedno sudjelovati i uživati. 

Razmak od dvije do četiri godine

Vaše tijelo će imati vremena da se vrati u normalu nakon trudnoće, poroda i rođenja djeteta, a vi ćete i dalje biti u toku s informacijama koje se tiču beba. Moći ćete ponovno iskoristiti opremu za bebu koju vaše prvo dijete više ne treba.

Ovo je također najčešći vremenski razmak između djece, tako da u vašoj okolini oboje vaše djece može imati prijatelja svojih godina. Vaša djeca, međutim, mogu već biti školarci prije nego što se počnu zajedno igrati i provoditi vrijeme.

Razmak od više od četiri godine

Možda ćete morati osvježiti svoje znanje o bebama, ali možete se usredotočiti na novorođenče dok će vaše starije dijete biti u vrtiću ili školi. To također znači da proširujete vrijeme kada ćete biti zauzeti i umorni s malom djecom.

Jako veliki razmaci - veći od pet godina - povezani su s komplikacijama u trudnoći i porođajnim problemima. Isto tako, različiti interesi i razvoj mogu značiti da će vaša djeca biti bliska tek kad malo više odrastu. Vaše mlađe dijete može se diviti svojoj starijoj sestri ili starijem bratu, a vaše starije dijete može uživati u svojoj ulozi 'zaštitnika'. Starija djeca također mogu imati više strpljenja i razumijevanja, a ljubomora će vjerojatno manje biti problem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije