Stručnjaci odgovorili: Smije li se kosa ravnati peglom dok je mokra?

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci odgovorili: Smije li se kosa ravnati peglom dok je mokra?
Foto: Instagram / Kosa

Ako namjeravate izravnati kosu, prvi korak je osigurati da je potpuno suha. Ako vaša kosa nije potpuno suha, možete je osušiti na zraku ili koristiti fen za kosu.

Super zaglađena, ravna kosa uvijek je u modi, ali važno je znati kako postići izgled dok kosu održavate zdravom. Uz mnoge stvari, prečaci kruže internetom, poput ravnanja kose dok je još mokra, ostavljajući mnoge ljude da se pitaju: je li sigurno peglati kosu dok je mokra?

Kratak odgovor na to pitanje je ne. Ravnanje mokre kose uzrokuje veliku štetu, a to vrijedi za sve tipove kose. Kako bi pomogli u smanjenju rizika i saznali istinu o ravnjanju mokre kose peglom. Byrdie je razgovarao s Yveyem Valcinom, frizerom i osnivačem Yvey Salona, ​​Dawnom Jarvis, profesionalnom frizerkom, i Dustinom Portelom, certificiranim dermatologom u Treasure Valley Dermatology.

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Stručnjaci kažu da se ravnanje mokre kose ne preporučuje i da može uzrokovati ozbiljna oštećenja od topline. Važno je potpuno osušiti kosu prije nego što se približite tim pramenovima s peglom za kosu.

"Kosa je najslabija kada je mokra, a velika toplina iz pegle može vodu u kosi pretvoriti u paru, što dovodi do lomljenja kose i oštećenja kutikule", objašnjava Jarvis. "To može rezultirati kovrčanjem, ispucalim vrhovima, a ponekad čak i mirisom spaljenog."

Jarvis dodaje da ravnanje mokre kose također može promijeniti boju vaše kose, pogotovo ako ste plavuša. Nakon što vam je kosa oštećena ravnanjem dok je mokra, može izgubiti elastičnost i mogli biste primijetiti promjene poput pojačanog lomljenja kose, kovrdžavosti i poteškoća u upravljanju kosom, piše Diva.hr.

Frizura kojoj predviđaju veliku popularnost u 2023.: Kosa izgleda gušće i zdravije

Frizura kojoj predviđaju veliku popularnost u 2023.: Kosa izgleda gušće i zdravije

Bez obzira kakav tip kose imate, ravnanje mokre kose peglom nije dobra ideja i može uzrokovati pucanje.

"Ova praksa može dovesti do intenzivnog oštećenja kose", kaže Portela.

Također, nakon što oštetite kosu, može potrajati dugo da se popravi, pogotovo ako je opetovano oštećujete ispravljajući je dok je mokra.

"Feniranje kose je i dalje u redu jer temperature nisu tako visoke kada zrak dođe do kose", kaže Portela. Jarvis ističe još jednu važnu točku: "Kosa se nikada neće u potpunosti izravnati ako je izravnate dok je mokra. Pa u čemu je smisao?"

Ako namjeravate izravnati kosu, prvi korak je osigurati da je potpuno suha. Ako vaša kosa nije potpuno suha, možete je osušiti na zraku ili koristiti sušilo za kosu. Od ove dvije mogućnosti, sušenje na zraku bit će manje štetno.

"Često podsjećam svoje klijente da vrući alati mogu doseći temperaturu poput rerne u kojoj se peče pizza. Razmislite o učinku te topline na vašu kosu", kaže Jarvis." Zato je sredstvo za zaštitu od topline ključno kada peglate kosu."

Nakon korištenja sredstva za zaštitu od topline, Jarvis preporučuje sljedeće korake za izravnavanje kose:

  • Suhu kosu razdvojite na male pramenove
  • Izravnajte kosu, radeći od korijena prema vrhovima
  • Prilagodite temperaturu pegle ovisno o vašem tipu kose. Niže temperature treba koristiti za tanju kosu, a više za deblju i kovrčavu kosu
  • Koristite sredstvo za zaštitu od topline. Ovo djeluje poput štita koji štiti kosu od topline
  • Nanesite regeneracijski tretman. To kosi daje elastičnost i snagu, tako da s vremenom ne gubite svoju prirodnu teksturu
  • Koristite češalj za ispuhivanje. To će pomoći u sušenju i raščešljavanju prirodno kovrčave kose istovremeno

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije