Zaštita / Stručnjaci objasnili: Da li se maske mogu koristiti više puta?

09. 04. 2020. u 07:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 53

Najtraženiji artikli u pandemiji koronavirusa širom svijeta su maske i rukavice. Međutim, također vlada i nestašica maski, pa se mnogi pitaju mogu li da se koriste više puta.

Na svjetskom nivou, trenutno se najviše koriste dvije vrste maski, a obje su po svojoj namjeni jednokratne, piše Blic

U pitanju su hirurške maske, čija je glavna namjena da onaj ko ih nosi spriječi raznošenje svojih virusa i bakterija (uglavnom ih koriste ljekari da zaštite pacijente, ali mogu da ih koriste i pacijenti da minimaliziraju mogućnost prenošenja svoje infekcije kašljanjem).

Druga vrsta su N95 maske, koje filtriraju 95 posto čestica iz vazduha kako bi minimalizovali prodor virusa i bakterija kod onog ko ih nosi. Uglavnom ih nosi medicinsko osoblje koje njeguje zaražene osobe.

Upozorenje: Ove maske nemojte kupovati svojoj djeci, posljedice mogu biti kobne

U posljednje vrijeme društvenim mrežama kruže fotografije "zaštitnih" maski protiv COVID-19 pravljene isključivo za bebe. No, jesu li dobro osmišljena ideja tako što je cucla zaštićena materijalom koji pokriva nos i usta? NE! Stručnjaci upozoravaju da se ovakve stvari ne naručuju putem interneta, a najmanje koriste za malo dijete, jer posljedice mogu biti kobne...

Oba tipa maski, i hirurške i N95 su jednokratne, upozorava ljekar Hans Rajhstner, hirurg u Burnet medicinskom centru. Postoje, kako dalje navodi, i višekratne maske, ali uglavnom ih medicinsko osoblje ne koristi. Te, višekratne maske uglavnom su namijenjene onima koji rade sa opasnim supstancama, ili onima koji su izloženi hemikalijama poput vatrogasaca.

"Mislim da maske ne bi trebalo čistiti, dezinfikovati pa ponovo koristiti, što vidim da većina ljudi sada u nestašici rad"i, kaže ovaj ljekar.

I Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se maska baci kada primjetite da je postala vlažna i da se nakon toga ne koristi. U normalnim okolnostima, medicinsko osoblje ove maske baca čim završe sa njegom inficiranog pacijenta.

Hirurške i N95 maske ne izgube svoja svojstva odjednom, niti imaju zvaničan rok trajanja. Ipak, njihova vlakna i lastika kojim ih pričvršćavamo na lice vremenom se opuštaju, čime maske gube na efikasnosti jer više ne prijanjaju čvrsto na lice. Hans Rajhstner procjenjuje da maske nakon pet godina od proizvodnje više nisu za upotrebu iako, ako je to jedino što posjedujete, bolje je i to nego nikakva zaštita.

NEMA KOMENTARA