Stručnjaci i frizeri savjetuju: Koliko često zapravo moramo četkati kosu

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci i frizeri savjetuju: Koliko često zapravo moramo četkati kosu
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Možda ste čuli za mit da će vaša kosa biti zdrava i sjajna ako kroz nju svaki dan prođete četkom sto puta. Međutim, mitovi su jedno, a stvarnost nešto potpuno drugo.

Stručnjaci i frizeri kažu da je ravnu kosu potrebno raščešljati kod pranja, dok je regenerator na njoj, te prije i za vrijeme sušenja.

Ravnu kosu koja se mrsi, treba raščešljati pod regeneratorom i to češljem širih zubaca, a prije i za vrijeme sušenja dobro ju je četkati četkom.

Četke mogu biti od prirodne dlake, s drvenim zubcima, plastične, gumene.

Kada je u pitanju valovita i kovrčava kosa, nju se, treba češljati mokru pod regeneratorom. Takva suha kosa ne smije se češljati kako bi se zadržale kovrče i valovi.

Kovrčavu kosu trebate češljati isključivo češljem sa širokim zubcima.

O tome što je stvarna istina kada je u pitanju četkanje odnosno češljanje kose progovorio je i britanski frizer Sam Burnett, koji kaže da u stvarnosti četkanje kose ponekad može učiniti više štete nego koristi, posebno ako koristite pogrešnu četku ili imate kovrčavu kosu.

Previše četkanja kose može dovesti do oštećenja i zato kosu trebate četkati samo onoliko koliko je potrebno da bude glatka i nezapetljana.

Ženama s kovrčavom kosom Sam također preporučuje da je uopće ne četkaju jer vlasi na taj način razdvajaju i umjesto lijepih, prirodnih kovrči rezultat je često napuhana kosa.

Također, ne postoji dokaz da će četkanje vašu kosu učiniti snažnijom i duljom. Prednosti četkanja zapravo uopće nisu povezane s rastom kose, što ima smisla jer zapravo četkate nešto što više nije "živo", odnosno otpale vlasi.

Međutim, četkanje kose nije potpuno beskorisno. Izvrsno je za uklanjanje vlasi koje bi svakako otpale u sklopu prirodnog ciklusa rasta kose. Osim toga, korisno je za raspetljavanje manjih čvorića prije nego što se pretvore u veće i dovedu do oštećenja i lomova.

Korištenje četki od prirodnih vlakana pomaže prirodnim uljima da odrade svoj posao kroz kosu i održe ju zdravom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije