Stomatologinja pojasnila: U ovim slučajevima nipošto ne četkajte zube

1
Radiosarajevo.ba
Stomatologinja pojasnila: U ovim slučajevima nipošto ne četkajte zube
Foto: Pixabay / Četkica za zube

Stomatologinja dr. Shaadi Manouchehri upozorila je u videu na TikToku da postoje tri scenarija kada biste trebali izbjegavati pranje zubi i oni bi vas mogli iznenaditi, piše Express.

Pranje zuba običan je i svakodnevan posao, ali je ključan održavanje oralne higijene. Dr. Manouchehri upozorila je na situacije kada četkanje može biti štetno.

Ona je mnoge šokirala kad je izjavila: "Ovo je jedini put da ste me uhvatili kako vam govorim da ne perete zube".

Nova višemilionska investicija najbogatijeg biznismena na istoku BiH

Nova višemilionska investicija najbogatijeg biznismena na istoku BiH

Stomatologinja je opisala tri konkretna scenarija u kojima bi savjetovala da ne posežete za četkicom i pastom za zube.

Dr. Manouchehri strogo savjetuje da ne perete zube odmah nakon povraćanja.

@drshaadimanouchehri

#dentist #dentistry #fyp #fyp #londondentist #learnontiktok #marylebonedentist #xyzcba

♬ original sound - Dr Shaadi Manouchehri

"Ovo je vjerovatno sve što želite učiniti nakon što ste povraćali, ali zapravo je sadržaj želuca izuzetno kiseo, a vaši zubi se sastoje od minerala. Dakle, kada sadržaj želuca uđe u usta, tada su usta vrlo kisela i ako ih odmah operete četkanjem, još više utrljate kiselinu u zube", objasnila je.

Isperite usta običnom vodom ili tekućinom za ispiranje

Umjesto da odmah perete zube, dr. Manouchehri preporučuje da pričekate od 30 minuta do sat vremena prije četkanja zuba nakon povraćanja. Kako bi se uklonio neugodan okus i neutralizirala kiselost u ustima, ona predlaže ispiranje usta vodom ili tekućinom za ispiranje.

Četkica za zube pravo je leglo bakterija: Evo kako ih se najlakše riješiti

Četkica za zube pravo je leglo bakterija: Evo kako ih se najlakše riješiti

Dr. Manouchehri je, također, ukazala na kiselu prirodu kafe, posebno kada se pomiješaju mlijeko i šećer te je rekla: "Ako odmah operete zube, trljate kiselinu na njih i trošite ih".

Umjesto toga, stručnjakinja je savjetovala da pričekate 20 do 30 minuta prije pranja zuba ili da alternativno koristite vodicu za ispiranje usta i običnu vodu.

Dr. Manouchehri dala je sličan savjet u vezi s doručkom te je sugerirala da ne biste trebali prati zube odmah nakon jela.

"Trebali biste ih prethodno oprati jer ako odmah operete, oštetit ćete caklinu, a zapravo kada se ujutro probudite imate dosta bakterija u ustima i to treba biti iščetkano prije doručka", objasnila je, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije