Stigao odgovor na vječno pitanje: Koliko često treba mijenjati peškire?

Radiosarajevo.ba
Stigao odgovor na vječno pitanje: Koliko često treba mijenjati peškire?
Pixabay / Ilustracija
Peškiri koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, na njima se skupljaju mrtve stanice kože, slina, fekalni i urinarni sekret i brojne druge klice iz kupaonice, uključujući i kapljice iz zahodske školjke.

Iako vam većina klica neće naštetiti jer su s vašeg tijela, treba razmisliti o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, posebno na vlažnoj podlozi. 

Dakle, kako često treba mijenjati peškire?

"To ovisi o tome za šta ih koristite. Ako je riječ o peškirima za tijelo koje uspijevate u potpunosti osušiti, primjerice na radijatoru, ne više od triput", rekao je za Tech Insider patolog i mikrobiolog Philip Tierno s njujorškog University School of Medicine, prenosi Hina.

"Male peškire koje koristite za brisanje ruku, trebali biste prati češće. Lakše se zaprljaju jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba mijenjati svaki dan. Ako se iz peškira širi neugodan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga valja oprati", kaže Tierno. 

Objašnjava da su peškiri idealno mjesto za razmnožavanje klica jer sadrže niz pogodnih uvjeta za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kisik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko je tijelo idealan opskrbljivač dobrih uvjeta za življenje mikroba.

Kada posušite vlagu s tijela, odumrle stanice kože koje žive na njezinoj površini ostaju na peškiru. One su idealna 'hrana' mikrobima koje vlaga opskrbljuje vodom i neutralnim pH faktorom. 

Posebno peškire za lice treba mijenjati jednako često kao peškir za tijelo, a to znači triput prije ponovnog pranja, jer mogu sadržavati tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije