Stephen Hawking odlazi u penziju

Radiosarajevo.ba
Stephen Hawking odlazi u penziju
Najpoznatiji fizičar današnjice Stephen Hawking u srijedu je na Univerzitetu Cambridge održao svoje posljednje predavanje.

"Odlazim s pozicije profesora matematike na Lucasovoj katedri jer prema pravilima Univerziteta Cambridge ne mogu više ostati na toj poziciji. No, i dalje ću ostati na Cambridgeu gdje ću voditi istraživački centar", obratio se Hawking putem audio-eseja na BBC-u.

Činjenica da će Hawking i nakon formalnog odlaska u penziju i dalje nastaviti svoja istraživanja na Cambridgeu razveselila je mnoge Britance koji su strahovali da će veliki fizičar prihvatiti primamljivu ponudu da se pridruži Institutu Perimeter u Kanadi.

Stephen Hawking u januaru će napuniti 67 i prema pravilima Univerziteta Cambridge mora otići u penziju s prestižne pozicije na Lucasovoj katedri koju su ranije držali Isaac Newton, Charles Babbage i Paul Dirac. Cambridge, jedan od najboljih svjetskih univerziteta, sada će zaposliti novog profesora matematike na Lucasovoj katedri.

Unatoč teškoj i neizlječivoj bolesti, aminotrofičnoj lateralnoj sklerozi (ALS) koja mu je praktički oduzela sve organe osim mozga, Hawking je čak 30 godina držao Lucasovu katedru.

"Iako mi je s 21 godinu dijagnosticirana bolest, imao sam dobar i ispunjen život te troje prekrasne djece", naglasio je Hawking, koji je i svjetski medicinski fenomen jer od ALS-a boluje više od 45 godina. Naime, 95 posto oboljelih od te teške bolesti umire u roku od pet do 10 godina.

Stephena Hawkinga smatraju najvećim svjetskim teorijskim fizičarem nakon Alberta Einsteina. Poznat je po svojim briljantnim radovima iz kosmologije, posebice o crnim rupama. Svjetsku slavu stekao je knjigom Kratka povijest vremena iz 1988. godine koja je prevedena na 44 jezika i prodana u 25 miliona primjeraka.

Hawking je često privlačio pozornost i svojim privatnim životom. Naime, 1990. godine ostavio je prvu suprugu Jane Wilde i njihovo troje djece kako bi se oženio svojom bolničarkom Elaine Mason. Njihov brak se raspao 2006. godine nakon što se u britanskim medijima godinama pisalo kako Elaine zlostavlja svoga nepokretnoga supruga.

U proljeće ove godine Hawking je bio hospitaliziran zbog upale pluća, ali se uspješno oporavio te je nedavno posjetio CERN (Europski centar za nuklearna istraživanja) i održao predavanje za javnost u Genevi.

U avgustu je boravio u SAD, gdje mu je predsjednik Barack Obama uručio najveće američko civilno odlikovanje Presidential Freedom Award.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije