Stanje koje pogađa oko 2 milijarde ljudi: Znakovi su umor, blijeda koža...

0
Radiosarajevo.ba
Stanje koje pogađa  oko 2 milijarde ljudi: Znakovi su umor, blijeda koža...
Foto: Unsplash / Glavobolja/Ilustracija

Anemija je stanje u kojem ljudsko tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, drugim riječima kada u krvi nema dovoljno hemoglobina - proteina koji nosi kisik u crvenim krvnim stanicama.

Nekoliko se znakova i simptoma javlja kod svih vrsta anemije, poput umora, otežanog disanja i osjećaja hladnoće.

Ostala uključuju - vrtoglavicu, slabost, glavobolju te neke ne toliko karakteristične, ali i dalje veoma važne simptome:

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Blijeda koža - Kada naše tijelo ne dobije dovoljno kisika ili pati od smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca, naša koža mijenja boju i izgledamo vrlo blijedo. To se ne odnosi samo na lice, već na cijelo tijelo, posebno na ruke, kapke i jezik.

Nepravilni otkucaji srca - Niske razine hemoglobina otežavaju rad srca, pa ono mora naporno raditi pokušavajući nam dati dovoljno kisika što bi moglo rezultirati nepravilnim otkucajima srca.

Umor - Ako naši organi ne dobivaju pravu količinu kisika, tijelo mora puno više raditi kako bi proizvelo dovoljno energije za svakodnevno funkcioniranje, a to nas čini veoma umornima, piše Miss7zdrava.

Problemi s koncentracijom - Svi naši organi trebaju kisik da bi dobro funkcionirali, a mozak nije iznimka. Ako je razina kisika niža od potrebne, ne možemo razmišljati jasno i patimo od loše koncentracije i lošeg fokusa.

Pukotine na rubu usana - Većina nas ponekad ima suhe ili ispucale usne od vjetra, sunca ili hladnih temperatura, ali anemija također uzrokuje da određena područja na našim usnama puknu, posebice na krajevima.

Tanki nokti i lomljenje - Ako su ti nokti lomljivi ili imaju oblik žlice, to bi mogao biti još jedan čest, ali ne tako poznat simptom anemije. Oni također trebaju kisik da bi ostali zdravi.

Anemija globalno pogađa više od dvije milijarde ljudi, što je više od 30 posto ukupne populacije. Posebno je česta u zemljama s malo resursa, ali utječe i na mnoge ljude u industrijaliziranom svijetu. Unutar SAD-a anemija je najčešće krvno stanje. Procjenjuje se da tri miliona Amerikanaca ima taj poremećaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije