Italija / Nova studija pokazala koliko traju antitijela nakon infekcije koronavirusom

12. 05. 2021. u 09:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Antitijela koja neutrališu COVID prisutna su u krvi najmanje osam mjeseci nakon infekcije, pokazuje italijanska studija.

Ovo važi „bez obzira na težinu bolesti, starost pacijenta ili prisustvo drugih patologija“, navodi se u studiji koju je sprovela prestižna bolnica San Rafaele iz Milana u saradnji sa institutom za javno zdravlje, javlja Beta.

„Prisustvo antitijela, iako se vremenom smanjuje, dugotrajno je: osam mjeseci nakon dijagnoze, samo tri pacijenta“ od njih 162 (od kojih je 29 umrlo) nije više bilo pozitivno na test na antitijela, precizira se u studiji.

Pored toga, rana pojava antitijela je, kako se ističe, „od ključne važnosti za uspješnu borbu protiv infekcije: oni koji ne uspiju da ih proizvedu u prve dvije nedjelje nakon zaraze imaju veći rizik od razvoja teških oblika COVID-19“.

Zahvaljujući tehnikama koje su već korišćene za proučavanje anti-HIV vakcina, istraživači su razvili novu metodu za procjenu antitijela koja neutrališu SARS-CoV-2.

Studija je sprovedena na 162 pacijenta pozitivna na koronu (67 posto su muškarci prosječne starosti 63 godine) koji su došli u hitnu službu u San Rafaelo tokom prvog vala pandemije u Italiji.

Prvi uzorci krvi prikupljeni su u trenutku postavljanja dijagnoze u martu-aprilu 2020. godine, a posljednji krajem novembra 2020. godine.

Od tih pacijenata, njih 57 posto je imalo druge patologije i to uglavnom hipertenziju (44 posto) i dijabetes (24 posto).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)