Šta vaša najdraža boja govori o vama: Narandžasta je boja luksuza, plava strpljenja

0
Radiosarajevo.ba
Šta vaša najdraža boja govori o vama: Narandžasta je boja luksuza, plava strpljenja
FOTO: Pixabay / Boje / Ilustracija

Još od djetinjstva, jedno od najčešćih pitanja bilo je: "Koja ti je omiljena boja?".

Mnoga istraživanja tvrde kako upravo boja koju preferiramo govori mnogo o našem karakteru, što tvrdi i autorica knjige 'The Healing Power of Color', Betty Wood.

Boja može reći dosta o našem karakteru, bilo da se radi o umirujućoj plavoj ili energičnoj naradžastoj.

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Bijela

Bijela je simbol čistoće, nevinosti i naivnosti – često se povezuje s mladošću. Ukoliko ste starija osoba, vaš odabir bijele boje može značiti da žudite za savršenstvom i neostvarivim idealima.

Možda čak želite ponovno vratiti izgubljenu mladost i svježinu. Također, bijela simbolizira želju za jednostavnošću.

Crvena

Ova boja predstavlja snagu, zdravlje i vitalnost. Često je odabiru ekstrovertirane, agresivne i impulzivne osobe – ili pak oni koji bi htjeli postići te osobine. Povezuje s ambicioznim naravima, odlučnim da iskoriste sve što mogu iz života.

Mogu brzo prosuditi ljude i odabrati stranu kojoj će se prikloniti. "Crvene osobe" su obično opitimisti koji teško podnose monotoniju, nemirni su i mogu biti nesvjesni vlastitih mana. Teško postižu objektivan stav, stoga mogu kriviti druge za bilo kakve nedaće, iako su možda i oni sami dio problema.

Tihe osobe koje preferiraju crvenu mogu imati potrebu za toplinom, snagom i ostalim karakteristikama ove boje. Crvena je obično boja onih s otvorenim i jednostavnim naravima koji vole život.

Kestenjasta

Teška iskustva su vjerojatno oblikovala "kestenjaste osobe" u darežljive i simpatične ljude. Obično ova boja krasi ljude koji su prolazili teške borbe kroz život, ali su se ipak uspjeli "izvući".

Može označavati disciplinirane "crvene" osobe – koje su sazrele uslijed raznih životnih iskustava.

Roza

Ova boja utjelovljuje nježnije karakteristike crvene, simbolizira ljubav i osjećaje bez strasti. Žene koje preferiraju ružičastu imaju majčinske sklonosti. Ružičasta označava zaštitu, posebnu pažnju i situiran život.

Također, "ružičaste osobe" traže ljubav i vole se osjećati sigurno, možda se čak žele doimati delikatnima i krhkima, te žele biti šarmantne i nježne osobe, možda i pomalo nedefinirane.

Narandžasta

Ovo je boja luksuza i ljudi koji si vole ugađati. Narančastu obično biraju vrlo socijalne osobe koje se vole zabavljati. Ovakve osobe su obično vrlo popularne i dobre su naravi, iako ponekad mogu malo previše dramatizirati.

Ponekad mogu biti pomalo prevrtljivi i neodlučni, ali se na kraju krajeva ipak potrude složiti s ostalima oko nečega. Narandžasta je boja mladosti, snage, neustrašivosti, znatiželje i nemira.

Žuta

Boja sreće, mudrosti i imaginacije. Često je biraju pustolovne osobe koje žude za nečim novim i za samoispunjenjem. Obično dobro ide s veselim osobama koje imaju dobar smisao za humor, ali i osjećaj za posao.

Žuta označava intelekt i sve povezano s umom – stoga su "žute osobe" najčešće precizni mislioci koji imaju svoj stav o svemu te um prekrcan brojnim idejama. Ponekad se čak mogu doimati neodgovornima jer često radije biraju slobodu svojih misli i djelovanja.

Zelena

Boja harmonije i uravnoteženosti, zelena simbolizira nadu, obnovu i mir. Često je preferiraju osobe mirne i iskrene naravi. "Zelene osobe" najčešće razmišljaju za zajednicu, društveni su, ali svejedno preferiraju mir pod svaku cijenu.

Ponekad se daju lako izrabljivati jer su skromni, strpljivi i ne stavljaju sebe na prvo mjesto. Obično su civilizirani, fini i dobrog ugleda, piše Atma.hr.

Plava

Meka, suosjećajna i brižljiva boja. Označava lišenost slobode i introspekciju, konzervativnost i obaveze. "Plave osobe" su često predmet divljenja zbog svog čvrstog karaktera i mudrosti.

Njihove osobine su također - strpljenje, ustrajnost, savjesnost i samokontrola. Obično su prilično odane i vjerne osobe, ali ponekad mogu biti sumnjičavi i ući u konflikte zbog svojih nefleksibilnih stavova.

Modro-zelena

Zahtjevna, diskriminirajuća, staložena i atraktivna, modro-zelena boja krasi osjećajne osobe, izraženog intelekta, stabilnog karaktera i osebujne ličnosti. "Modro-zelene osobe" imaju odličan ukus i obično su uljudni, ljubazni te sposobni.

Često odbijaju bilo kakvo vodstvo, pa čak i savjete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije