Šta se dešava s namirnicama kojima je istekao rok trajanja?

Radiosarajevo.ba
Šta se dešava s namirnicama kojima je istekao rok trajanja?

Svakodnevno se na kontejnerima nalaze okačene kese u kojima je bajati hljeb ili druga hrane koja je građanima "višak" sa stola. Agencija Fena je pokušala dobiti odgovor na pitanje koliko se hrane i prehrambenih artikala baca i gdje ona završi.

"U strukturi otpada koji se odlaže na sarajevsku deponiju, a koji se sakuplja putem kontejnera i na druge načine, neke analize pokazuju da je 30 posto tzv. biološkog otpada, u kojem ima i hrane", kazao je glasnogovornik KJKP "Rad", Ahmed Đipa

Uz napomenu da se ne može tačno reći kolika je količina hrane koja se baci u kontejnere, Đipa kaže da je, kao i na sarajevskoj,  i na drugim deponijama oko 30 posto biološkog otpada.

Zakonski propisi obavezuju trgovačke centre ili proizvođača da hranu kojoj prođe rok upotrebe odlažu na deponiju uz određenu kontrolu

"To se ne smije odlagati i bacati, mora se unišiti na deponiji, uz kontrolu sanitarnog inspektora. Inspektori to prijave 'Radu', onda se to odveze na deponiju i uništava uz kontrolu sanitarne inspekcije", izjavio je Đipa. 

Stručna saradnica za informiranje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a, Vildana Bosno, kazala je da "kada sanitarni inspektor u redovnom inspekcijskom postupku kod subjekta nadzora zatekne higijenski neispravne namirnice, a tu spadaju i namirnice kojima je istekao rok upotrebe, on te namirnice na licu mjesta mehanički uništi, perforira ambalažu, pospe dezinfekcionim sredstvom, te naređuje da se te namirnice na higijenski način unište, tj. na sanitarnoj deponiji". 

Po uništenju dužan je donijeti potvrdu od KJKP "Rad" da su namirnice naznačene količine i vrste uništene, dodala je Bosno. 

Naglasila je da "Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije godišnje dobije oko 20 zahtjeva za prisustvo sanitarnog inspektora prilikom uništenja namirnica kojima je istekao rok ili su iz drugih razloga neispravne". 

Vraćanje dobavljaču

U tržnom centru Mercator je Feni rečeno da se hrana kojoj uskoro ističe rok u najvećem dijelu vraća dobavljaču

Ovo se odnosi i na hljeb i konzerviranu hranu. 

"S dobavljačima imamo ugovore prema kojima su oni obavezni da prije isteka roka izvrše povrat proizvoda kojima uskoro ističe rok trajanja", kazali su u Mercatoru. 

U Bingu d.o.o. Tuzla na pitanje šta biva s namirnicima kojima istekne rok rekli su da se to pitanje rješava prilikom sklapanja godišnjih ugovora

"Dobavljači su dužni voditi računa o robi. Mnogi rade nivelacije te se roba rasproda prije isteka, a ako se desi da se artikal ne proda, vršimo povrat dobavljaču. Oni dalje zbrinjavaju robu kojoj je istekao rok. Naša roba, a naročito prehrana, zbrinuti  su na početku saradnje s dobavljačima, tako da nemamo takve vrste otpada", kazali su u Bingu. 

Protekle sedmice je Odsjek za inspekcije Općine Kakanj izvršio uništavanje prehrambenih artikala s isteklim rokom trajanja. 

Ovi artikli su zaplijenjeni tokom aktivnosti općinske inspekcije od 25. februara, kada je zaplijenjena veća količina prehrambenih artikala kojima je istekao rok trajanja. 

Nekima od zaplijenjenih i uništenih artikala rok upotrebe je istekao još 2010. godine, a tržišna vrijednost robe procijenjena je na 3.000 KM

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije