Poštovanje nas mnogo više čini sretnim nego bogatstvo

Radiosarajevo.ba
Poštovanje nas mnogo više čini sretnim nego bogatstvo
Pixabay / Ilustracija
Svima nam je preko glave glave poslovica kao što su: "Novac ne može kupiti sreću", "Nije sreća para puna vreća" i slično. Kada zavlada besparica, malo nas koja poslovica može oraspoložiti.

Ipak, naučnici su dokazali istinitost navedenih poslovica. Štaviše, istraživanja pokazuju da samo malo poštovanja donosi mnogo veću i dugoročniju sreću nego bilo koja isplata. 

Nekoliko opsežnih istraživanja u kojima su ispitivali korelaciju između socioekonomskog statusa (kao što su veći dohodak, bogatstvo ili obrazovanje) i osobnog blagostanja, naučnici su otkrili da je poštovanje mnogo više i uže povezano sa srećom nego bogatstvo.

Zašto je tako?

Razlog tome je što se vrlo brzo prilagođavamo na sve ono što nam postane poznato, uključujući i blagostanje. Na primjer, većina dobitnika na lutriji dugoročno nije ništa sretnija od onih koji nisu dobitnici. Osobe koje su izgubile moć kretanja s vremenom postaju jednako sretne kao i osobe koje se mogu kretati. Nažalost ili nasreću, kao ljudska bića sposobni smo se prilagoditi i na pozitivna i negativna životna iskustva. 

Studije o teoriji prilagodbe pokazale su da poštovanje drži glavnu riječ kad je u pitanju ono što ostavlja dugoročni osjećaj ispunjenosti i sreće.

U zapadnoj kulturi većina podsvjesno izjednačava novac sa srećom. Ipak se mnogi osjećaju deprimirano iako imaju sve što su htjeli u životu – kuću, auto, dobru zaradu, članstvo u prestižnom klubu itd. 

Svoje samopouzdanje trebamo temeljiti na unutarnjim kvalitetama, a ne na vanjskim poput novca, materijalnih dobara, itd. koji su privremeni faktori. Ako svoje samopouzdanje gradimo na pozitivnim unutarnjim kvalitetama, poput suosjećanja i ljubavi prema drugima, onda će naša sreća i blagostanje stalno rasti.

Međutim, važno je imati na umu da sreća nije biti obožavan. Silna potreba za ostvarenjem npr. visokog društvenog položaja može biti negativna i porazna, što dovodi do osjećaja iscrpljenosti i frustracije

Kompulsivna želja da se drugima sviđamo, da budemo poštovani i prihvaćeni od drugih oko nas, je obrambeni mehanizam koji je usmjeren na težnju da nas drugi tretiraju dobro, a on je često kompenzacija za dubinske osjećaje nesigurnosti i nedostatka samopouzdanja.

Ako ne osjećamo samopouzdanje i nismo u miru sami sa sobom, možemo ući u beskrajni ciklus u kojem je sve što činimo usmjereno na tuđe odobravanje i prihvatanje, nadajući se da će nam to donijeti sreću. Nažalost, to samo donosi frustracije, razočarenje i iscrpljenost.

Šta učiniti kako bi dobili malo poštovanja i sreću bez da smo opterećeni s time? 

Fokusirajte se na zahvalnost i ono što je stvarno važno u životu, jer da bismo bili poštovani, prije svega moramo poštovati sebe. Kao kultura u kojoj živimo, devalvirali smo mnogo toga što je u životu važno i što nas uistinu čini sretnima. Umjesto toga motivirani smo porukama koje vidimo u medijima, a koje govore o tome kako zaraditi i potrošiti više novca kako bi u konačnici bili sretni. Nažalost, to nije način. 

Promislite malo: koliko dugo vas novac i nove stvari usrećuju... i na čemu ste zahvalni... i možete li primijetiti vezu između (samo)poštovanja i sreće? 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije