Šta kažu veterinari: Koju ljudsku hranu smiju jesti psi?

0
Radiosarajevo.ba
Šta kažu veterinari: Koju ljudsku hranu smiju jesti psi?
Foto: Pexels / Pas

Vlasnici pasa često se suočavaju s iskušenjem da svojim ljubimcima ponude dio svog obroka. Iako postoje mnoge namirnice koje su toksične za pse i koje treba izbjegavati, u vašem frižideru i ostavi može se naći i hrana koja je sasvim sigurna i zdrava kao užina za vašeg psa.

Otkrijte koju ljudsku hranu psi smiju jesti prema savjetima veterinara, prenosi Best Life.

Mrkva

Bilo da ih dodajete svom jutarnjem soku ili ih koristite kao dodatak u salati, mrkve su svestrano povrće koje ljudi vole jesti, a to je još jedna poslastica koju mogu konzumirati i njihovi psi. "Mrkva je izvrstan međuobrok koji volim dati svom ljubimcu", kaže veterinarka Ambika Vaid, "Također se ne osjećam krivom što ovu grickalicu dijelim sa svojim ljubimcem jer je niskokalorična". Također nudi iste nutritivne prednosti psima kao i ljudima.

Stanovnici Starog Grada u strahu da će se ponoviti bujica iz 1986: Za sve krivo obližnje gradilište?

Stanovnici Starog Grada u strahu da će se ponoviti bujica iz 1986: Za sve krivo obližnje gradilište?

"Bogata je beta-karotenom, koji je izvrstan za zdravlje očiju, a njena hrskavost pomaže u održavanju dentalne higijene", kaže veterinarka Kathryn Dench. "Preporučujem da prerežete mrkvu uzdužno kako biste smanjili rizik od gušenja i da pratite svog psa prvih nekoliko puta kada pojede mrkvu kako biste bili sigurni da žvače pravilno."

Maline

Maline su izvrsne uz jogurt ili same kao slatki međuobrok usred dana. A prema veterinarki Jamie Clanin, sigurne su i za naše krznene prijatelje. Bobičasto voće je voće s niskim sadržajem šećera, pa je bolje za vašeg psa od drugih slatkih poslastica, kaže ona. 

Obična kuhana pileća prsa

Svaki se vlasnik kućnog ljubimca našao u situaciji da mu je odjednom ponestalo suhe ili mokre hrane za pse. U ovom slučaju, postoji jedna namirnica koja može zamijeniti njihov obrok: nezačinjena kuhana piletina.

"To je izvrstan izvor proteina koji se može koristiti kao zamjena za obrok", kaže veterinarka Lauren Witter, "Odlučite se za pileća prsa, koja imaju manje masnoće od drugih dijelova piletine, i uklonite sve kosti i kožu prije posluživanja". Međutim, ona dodaje da biste trebali biti oprezni kada prvi put hranite svog psa, jer neki psi imaju osjetljivost ili alergiju na piletinu.

Jabuke

Nema ničeg boljeg od grickanja hrskave, sočne jabuke kao međuobroka ili dijela obroka. A, ako tražite slatku poslasticu koju biste mogli podijeliti sa svojim ljubimcem, one su dobra opcija. ‘Sadrže prirodna vlakna i hrskave su, što će vaš pas vjerojatno obožavati’, kaže Clanin. No, sjemenke jabuke su otrovne, pa ih morate ukloniti, ali kožu je sigurno ostaviti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije