Šta je to Slow Food

Radiosarajevo.ba
Šta je to Slow Food


Slow Food

Povodom Slow Food Eventa koji je najavljen za subotu 5. juna, razgovarali smo sa Dalilom Sinanović, vlasnicom restorana "4 sobe gospođe Safije" koji tradicionalno organizira ovakve gastronomske praznike.

RadioSarajevo: Šta je to Slow Food?
Dalila Sinanović: Slow Food je, ustvari, pokret koji je nastao kao odgovor na tzv. Fast Food. U slobodnom prijevodu, to znači "spora hrana". Međunarodna fondacija Slow Food-a je nastala u Italiji 1986. godine, sa ciljem da, između ostalog, promoviše kulturu hrane i ispijanja vina, kao i da zastupa zdrav način ishrane, te da njeguje tradicionalne tehnike uzgoja i prerade hrane. Glavni postulat ovog vida ishrane je upotreba namirnica organskog porijekla. Za razliku od velikog broja zemalja u svijetu, na svu sreću kod nas se još uvijek mogu pronaći bio namirnice iz domaćeg uzgoja.

Od davne '86. pa sve do danas, Slow Food je apsolutno prerastao okvire prehrambenog pokreta i postao filozofijom i stilom života. U skladu s tim trendom, uspješno smo organizovali tematske večeri na kojima prezentiramo Slow Food način objedovanja, kada poslužujemo sedam slijedova pažljivo odabranih namirnica, koje su većinom iz bio uzgoja, pažljivo kombinirane sa sedam različitih sorti vina iz određene regije. To nije obična večera. Poslužuju se manje količine hrane i sam objed traje tri do četiri sata.

RadioSarajevo: U čemu se razlikuje od tradicionalnog bosanskog "mezetluka"?
Sinanović: Najveća je razlika u tome što se konzumira vino uz odabranu hranu. Ipak, naši tradicionalni mezetluci podrazumijevaju uglavnom rakiju. Pored toga, svaka čaša vina nije slučajno servirana uz određeno jelo, već pažljivo odabrana tako da dobijete jednu fantastičnu simbiozu okusa.

RadioSarajevo: Da li Slow Food znači prejedanje i koliko se prosječno unese kalorija tokom jednog ovakvog obroka?
Sinanović: Apsolutno ne. Možda će vam sedam gangova zazvučati preambiciozno za jedan objed, no imajte na umu da su u pitanju vrlo male količine, te između svakog slijeda prođe dovoljno vremena da se tako reći predhodni zalogaj "slegne". Što se tiče kalorija, slagaću ako kažem da je u pitanju niskokalorična hrana, ali ono što je u ovoj priči bitno je to da se ne prejedate, ne opterećujete želudac hranom punom aditiva i konzervansa, opušteno uživate u svakom zalogaju i doživiljavate gastronomski hedonizam različitosti okusa spojenih sa vrhunskim vinima.


Četiri sobe gospođe Safije

RadioSarajevo: Koliko je duga tradicija Slow Fooda u Sarajevu?
Sinanović: Poznato mi je da je nekoliko restorana u Sarajevu započelo ovaj koncept prije nekih 7-8 godina. Iskreno se nadam da će ovaj vid ishrane doživjeti ekspanziju, te da će posjetitelji ugostiteljskih objekata pokazati interes za Slow Food događaje slične onima kakve mi organizujemo.

RadioSarajevo: Da li Sarajevo ima publiku za ovu vrstu gastronomske ponude?
Sinanović: Na svu sreću, postoji puno više ljudi nego što možete zamisliti, iako još uvijek traje proces edukacije našeg stanovništva po mnogim pitanjima vezanim za gastronomiju. Restoran "4 sobe gospođe Safije" osim tradicionalne kuhinje nudi crossover kuhinju, tj. fuziju okusa raznih svjetskih kuhinja. Publika je dosta podijeljena. Imamo one tradicionalne, ali i one koji se usuđuju hrabro zaplivati u "egzotične gastronomske vode".

RadioSarajevo: Kako će konkretno izgledati večera koju pripremate za subotu?
Sinanović: Ovaj put naši gosti su Kutjevo vinarija iz slavonskog regiona, a kuhat će kulinarski tim našeg restorana. Meni se sastoji od St. Jacques školjki na kremi od pinjola i gorgonzole; paštete od pureće i pačije jetre na umaku od srijemoša; bifteka u začinskom bilju sa cveklom i umakom od hrena; pačijih prsa sa sosom od nara i oraha; janjećih kotleta sa grožđicama i kus kusom; te jagoda u balzamičnom octu sa zelenim biberom i svježim bosiljkom.



radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije