Šta će se desiti ukoliko ne perete često svoje jastučnice? Ovo vas treba zabrinuti

0
Radiosarajevo.ba
Šta će se desiti ukoliko ne perete često svoje jastučnice? Ovo vas treba zabrinuti
Foto: Pexels / Ilustracija / Jastuci

Budite iskreni, koliko često perete posteljinu? Iako stručnjaci preporučuju da se posteljina pere barem svake dvije sedmice, da li to stvarno radite tako često? I da li uključujete jastučnice?

Ako ste upravo tiho rekli "ne", možda je vrijeme da ubacite veš u mašinu - posebno kada uzmete u obzir koliko se bakterija može nakupiti na vašem jastuku već za samo jednu sedmicu.

Evo šta trebate znati.

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Prljava istina o vašoj jastučnici

Nemojte čekati dok vaši jastuci ne postanu žuti. Prema nedavnom istraživanju koje je provela kompanija za madrace Amerisleep, nakon jedne sedmice spavanja na istom jastuku, vaša jastučnica može skupiti između tri i pet miliona bakterija (CFU) po kvadratnom inchu.

Mnogi roditelji se pitaju: Kada je djetetu potreban jastuk za spavanje

Mnogi roditelji se pitaju: Kada je djetetu potreban jastuk za spavanje

To je 17.000 puta više bakterija nego što se nalazi na prosječnoj WC školjki. Da, dobro ste pročitali.

Ako perete posteljinu samo jednom mjesečno, vaša jastučnica može skupiti skoro1 2 miliona CFU po kvadratnom inchu. To znači da vaše lice dodiruje 39 puta više bakterija nego što se nalazi u zdjeli za hranu i vodu vašeg ljubimca.

Bakterije su odvratne, ali jesu li opasne?

Vrsta bakterija pronađenih na ispitivanim jastučnicama bila je razlog zabrinutosti. U istraživanju je Amerisleep pronašao četiri glavna soja bakterija: gram-pozitivne šipke, gram-negativne šipke, gram-pozitivne koke i bacili.

Gram-negativne šipke bile su najčešće pronađene bakterije na prljavim jastučnicama, čineći 41 posto detektiranih bakterija. Ova vrsta bakterija je čest uzrok određenih infekcija, uključujući upalu pluća, i može uzrokovati čak otpornost na antibiotike, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Bacili su također pronađeni na prljavim jastučnicama i znaju biti 'krivci' za slučajeve trovanja hranom i druge infekcije.

Prljava jastučnica

Imajte na umu da svaka jastučnica nije ista; sve zavisi od zdravlja i higijene osobe. Ako ste generalno zdravi i redovno perete lice, vaša jastučnica će imati manje bakterija nego prosječna u istraživanju Amerisleep-a, ali to je i dalje velik broj. Bez obzira na to, vjervatno je mudro često mijenjati i prati jastučnice, piše rd.com.

Kako oprati jastučnice

  • Perite jednom sedmično. Zapamtite: uklanjate znoj, pljuvačku, tjelesna ulja, alergene, grinje, bakterije i još mnogo toga.
  • Koristite vruću vodu. Pranje jastučnica u vrućoj vodi pomaže u ubijanju bakterija. I pobrinite se da koristite deterdžente za pranje veša koji su odobreni od strane stručnjaka kako biste ih temeljito očistili.
  • Pažljivo perite specijalne jastučnice. Ako spavate na svilenim jastučnicama ili onima koje nisu od pamuka, i dalje ih možete oprati u veš mašini. Međutim, da biste sačuvali nježni materijal, najbolje je staviti ih u mrežastu vrećicu za pranje i prati ih u programu za delikatno pranje.
  • Ne zaboravite oprati i svoj jastuk. Sigurno, ta jastučnica može biti leglo za opasne bakterije, ali i vaš jastuk također treba temeljito pranje. Ako vaš jastuk ima mrlje od znoja, možete ga poprskati sredstvom za predtretiranje rublja i četkicom za zube ga očistiti. Ostavite da se natapa u vrućoj vodi sa izbjeljivačem za sve vrste tkanina preko noći, a zatim ga operite i osušite kao i obično kako biste dobili čist i svjež izgled!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije