Spriječite rak pankreasa: Izbjegavajte sljedeće namirnice
Nauka je otkrila faktore koji izazivaju rak pankreasa, iako su neke prijašnje studije pokazale da pršuta i crveno meso mogu igrati veliku ulogu.
Otkriveno je da muškarci koji jedu pršutu ili kobasice imaju 19% veće šanse za razvoj raka gušterače od onih koji to ne rade. Procenti su skočili na 29% kada su svakodnevno jeli crveno meso.
Raka
gušterače je bolest u porastu, s više od 49.000 ljudi s dijagnozom u
2015. godini. Zbog nepostojanja ranih testova, rak gušterače ubija više
nego bilo koji drugi oblik raka. 74% bolesnika od raka pankreasa će
umrijeti u prvoj godini, a samo 7% od njih će živjeti više od 5 godina.
Druga studija objavljena u BMC Medicine 2013. godine radila
je na stopi oboljenja u grupama koji su jeli perad, crveno meso i mesne
prerađevine. Istraživanje je pokazalo snažnu povezanost između unosa
mesnih prerađevina i kardiovaskularnih bolesti i raka. Nalazi nisu bili
toliko jaki za neobrađene crveno meso i perad. Stručnjaci su zaključili
da je obrađeno meso povezano sa stopama smrtnosti i da je 3,3% smrtnih
slučajeva moglo biti spriječeno kada se ne bi konzumirali crveno meso.
Zdrava prehrana igra veliku ulogu u zdravlju našeg tijela i duha. Obratite pažnju na ono što jedete i izbacite pršutu i crveno meso, kako biste spriječili rak pankreasa, savjetuje Worldhealthinfo.
Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.