Spriječite bolesti: Izliječite organizam i češće unosite alkalnu hranu

Radiosarajevo.ba
Spriječite bolesti: Izliječite organizam i češće unosite alkalnu hranu

Da li ste se ikada probudili umorni i osjećali da trebate ostati u krevetu? Mnogi posezaju za šoljicom kafe koja bi ih razbudila, ali postoje i drugi i bolji načini da probudite svoje tijelo. 

Ujutro je vaše tijelo na najvišoj tački kiselosti. Tokom sna vaše tijelo ispušta kisele supstance u sistem i stoga je organizam ujutro grogi. 

Njemački naučnik Otto Heinrich Warburg (1883.-1970.) primio je Nobelovu nagradu 1931. godine za pronalazak osnovnog uzroka raka - to je rezultat anti-fiziološkog načina života.

Anti-fiziološkim načinom prehrane (hranom koja zakiseljuje) i fizičkom neaktivnošću tijelo stvara kiselu sredinu slabo opskrbljenu kisikom.

"Kancerogena tkiva su kisela/acidična, dok su zdrava alkalna/lužnata", pisao je u svojim radovima.

Stoga je vrlo bitno da vodite računa o svoj zdravlju i pazite šta unosite u organizam. 

Kada unesemo kiselu namirnicu, ona će ostaviti kiseli ostatak u tijelu. Unoseći alkalne namirnice, oslobađamo tijelo od trošenja energije za eliminaciju viška kiselih ostataka i pomažemo mu da radi ono za što je i stvoreno.

Kiselu reakciju u tijelu najčešće izazivaju bjelančevine, gazirana pića, bijeli hljeb, kolači, lisnata tijesta, tamni čajevi, masna hrana, meso, mesni proizvodi, prevelik unos mlijeka i mliječnih proizvoda...

Alkalna prehrana pomaže kod:

Osteoporoze i osteoartritisa, dijabetesa, karcinom (dojke, prostate, debelog crijeva), bubrežnog i žučnog kamenca, probavnih i želučanih tegoba, arterioskleroze i visokog kolesterola, depresije i nesanice, gihta...

Vaša prehrana treba da sadrži voće (limun, nektarina, malina, lubenica, mandarina, grejp, dinja, maslina, malina, mango, kruška, avokado, ananas, jabuka, kupina, trešnja, breskva, naranča, marelica, banana, borovnica, ribiz, suho grožđe, grožđe, jagoda), povrće (leća, luk, pastrnjak, češnjak, endivija, lišće gorušice, đumbir, brokula, krumpir, paprika, gljive, cvjetača, patlidžan, blitva, kelj, vlasac, korijander, bamija, salata, sjeme tikve, mak, kesten, ulje noćurka, sezam, badem, izdanci, ulje avokada, laneno ulje, kokosovo ulje, maslinovo ulje, druge sjemenke), žitarice (zob, quinoa, divlja riža), začini (soda bikarbona, morska sol, mineralna voda, cimet, sojin umak, zeleni čaj, rižin sirup, jabučno sirće, đumbir)... 

A tu je nekoliko zdravih recepata koje možete primijeniti: 

1. Dvije šoljice špinata, jedna četvrtina šoljice borovnica, komad đumbira. 

2.Pola šoljice limunovog soka, trećina jabukovog sirćeta (ako vam je previše razblažite vodom) i malo crvene paprike. 

3. Prstohvat mljevenog đumbira, pola šoljice limunovog soka i malo jabukovog sirćeta. 

Smiješajte zajedno i popijte svakodnevno jedan od ova tri navedena napitka. Pronađite svoj okus i s njim započnite dan, piše Supertastyrecipes. 

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije