Specijalitet koji morate probati: Sarajevski sahan, idealan za iftar

Radiosarajevo.ba
Specijalitet koji morate probati: Sarajevski sahan, idealan za iftar
Facebook / Sarajevski sahan

Među brojnim ukusnim jelima kojima se može podičiti bosansko-hercegovačka kuhinja posebno mjesto zauzima Sarajevski sahan.

Ovaj specijalitet savršena je kombinacija nekoliko vrlo ukusnih jela. Ovaj specijalitet se, kako mu i samo ime kaže, servira u sahanima, dubljim metalnim posudama, koje od davnih vremena izrađuju baščaršijske kazandžije. 

Sastojci za pripremu sarajevskog sahana:

500 gr fasiranog junećeg mesa
1 šačica skuhane riže
1 kriška kruha namočenog u mlijeko
1 jaje
2 supene kašike isjeckanog persina i mrkve
kašika vegete
soli po ukusu
bibera po ukusu
1 mala kašikica crvene mljevene paprike
1 kašika paradajz pirea
1 goveđa kocka
700 ml vode
Povrće :
8 paprika
4 paradajza
2 tikvice
20 listova japraka
2 velike mrkve
cijeli listovi persina
1 crveni luk
3 češnja bijelog luka
Priprema sarajevskog sahana

Sve povrće dobro oprati. Tikvice izrezati na tri dijela pa izdubiti. Paradajz odrezati vrh isto ga izdubiti. Paprike očistiti od petiljki i sjemenki. Mrkvu izrezati na kriškice... Japrak malo prokuhati u kipućoj vodi da omekani jer je lakše sa njim tada raditi, piše Bosanska kuhinja.

U posebnu posudu staviti fasirano meso, jaje, kruh koji smo ocijedili od mlijeka, rižu, peršin i mrkvu, vegetu, sol, biber i mljevenu papriku papriku.

Dodajte i glavicu izrendanog crvenog luka kao i tri češnja bijelog luka.U šerpu naspite 700 ml vode i prokuhajte u njoj goveđu kocku.

Peći u zagrijanoj rerni oko 50 minuta na 250 C. S time da nakon 15 minuta pečenja dodate temeljac koji ste pripremili.

Kad povrće omekša i bude gotovo servirajte i uživajte u raznim ukusima koji su se spojili u jedan. Poslužiti uz kašiku pavlake. 

Uživajte !

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije