SOS režim za otapanje kritičnih zona do prve šetnje u bikiniju
Kako biste postigli savršen izgled i bez razmišljanja uskočili u svoj omiljeni kupaći kostim, potrebna je promjena životnih navika koje se tiču prehrane i kretanja, odnosno vježbanja.
Najvažnije je pri tomu ne krenuti na rigorozne dijete koje za posljedicu imaju yo-yo efekt nego pametno iz tanjira izbaciti određene namirnice, a jesti one koje će pomoći u sagorijevanju viška masnoća na kritičnim zonama
Inzulin je hormon koji pomaže reguliranju razine šećera u krvi, on je smanjuje na način da stimulira stanice na apsorpciju suvišnog šećera. Problem kod inzulina je pak poticanje masnih stanica da preuzimaju višak masnih kiselina iz krvi. Često jedemo obroke koji se sastoje od hrane koja ima visok glikemijski indeks prilikom čega mast iz obroka odlazi ravno na bokove, stražnjicu ili struk, piše Zadovoljna.hr.
Ugljikohidrati u hrani su krivi za povišenu razinu šećera u krvi ako se prebrzo apsorbiraju, a hrana koja uzrokuje brzu apsorpciju šećera je upravo ona koja podiže razinu glukoze na visoku razinu, takvu treba izbjegavati. Uz određena pravila lako ćete promijeniti svoju prehranu i smršavjeti, a ona se mora temeljiti na režimu tanjira:
1. Pravilo kod mršavljenja temeljeno na ishrani s nižim ukupnim glikemijskim indeksom namirnice dijeli na skupinu crvenih, žutih i zelenih.
Crvene imaju najvišu razinu GI-ja i treba ih izbaciti s tanjira. Bijeli kruh, suhomesnati proizvodi i punomasni mliječni proizvodi su oni iznad kojih se pali crvena lampica.
Žute se oni koje treba konzumirati umjereno poput nemasnih sireva, banana, kukuruza i graha.
Zelene treba pak uvrstiti u svaki obrok, u poželjnu skupinu spadaju: piletina, jaja, riba, nemasno mlijeko, jogurt, jabuka, naranča, većina povrća posebice zelenog lisnatog i cjelovite žitarice.
2. Porcije koje stavljate na tanjir moraju biti umjerene pa tako one mesa i ribe po obroku ne smiju prelaziti 100 grama, tjestenine 40 grama, a riže 50 grama. Važan je omjer snaga na tanjuru stoga pazite da kod svakog obroka polovicu čini povrće, a četvrtinu proteini i žitarice.
3. Sve povrće se preporučuje konzumirati posebice špinat, blitva, tikvice, mrkve, jednako preporučljivo je međuobroke ispuniti porcijama voća. Ona oko koje morate voditi brigu o zalogajima je lubenica čiji je glikemijski indeks visok.
4. Riba i bijelo meso ali isključivo bez masne kože pomoći će u sagorijevanju viškova na kritičnim zonama jer su bogati proteinima, a siromašni mastima.
U obroke uključite leću, ona je odličan ugljikohidrat s niskim glikemičnim indeksom, a i bogata je vlaknima.
5. Najvažnije je da iz tanjira izbacite jednostavne ugljikohidrate poput bijelog kruha, umjesto obične riže servirajte basmati rižu koja je bogata ugljikohidratima i proteinima, a sadrži iznimno male količine masti i nema holesterola.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.