Solarna snaga: Sunce nam neće poslati račun

Radiosarajevo.ba
Solarna snaga: Sunce nam neće poslati račun
"Uzgoj" vlastite struje - solarni paneli u BiH

U Sarajevu je održana prezentacija Solarna snaga: Sunce nam neće poslati račun gdje su obrađene aktualne teme iz domena obnovljive energije i energetske efikasnosti, sa akcentom na korištenju solarne energije sa aspekta direktne potrošnje električne energije.

Solarna energija je ekološki prihvatljiva, nema emisije CO2, ima znatno veći stepen neovisnosti, povećava vrijednost nekretnine, a uzevši u obzir da su u posljednjih pet godina cijene električne energije skočile za 20%, itekako se isplati. Sunce u samo jednom danu daje količinu energije kolika je potrebna čovječanstvu za čitavu godinu.

Firma ITM Controls je, u okviru prezentacije, predstavila svoje aktuelne i buduće projekte vezane za razvoj crpljenja energije pomoću solarnih panela. Prošle godine, u Mostaru, u okviru centra Los Rosales, napravljena je prva bh. solarna elektrana, koja je u roku od godinu dana dala skoro 6 hiljada KWh. Pored toga, radi se na instalaciji od 800 KW u Državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu, eko selu Ecofutura u Hreši te više manjih solarnih elektrana.

Sa prezentacije (Foto: radiosarajevo.ba)

Solarna energija je trenutno pravi hit u svijetu te mnoge države stimuliraju i pomažu svoje građane u crpljenju energije iz solarnih ploča te je i otkupljuju od njih. Nažalost, u BiH trenutno ne postoje nikakvi slični planovi. Gledajući trenutnu situaciju, ukoliko bi neko postavio potrebnu opremu na svoju kuću, trebalo bi mu 56 godina da povrati utrošeni kapital. Ukoliko bi se usvojio novi prijedlog o otkupu električne energije, tada bi trebala 21 godina. Grad Banja Luka je trenutno ispred svih ostalih, jer se obavezao da će u narednih pet godina smanjiti emisije štetnih gasova za 20% i okrenuti se ekološki prihvatljivijim projektima.

Šta kažu statistike

Potrebno je oko tri godine da se anulira emisija CO2, nastalog pri instalaciji solarnih panela. Isplativost instalacije se počinje primjećivati već za nekih 5-6 godina, a ukoliko se usvoji spomenuti prijedlog, već nakon 21 godine, ljudi će moći čak i da zarađuju na struji iz vlastite proizvodnje. Najveća količina energije koja se može izvući iz solarnih panela je 1000 W /m2, dok je minimalna 100 W/m2 (za vrijeme potpuno tmurnih zimskih dana). Solarni panel površine 1 m2 dostatan je da zagrije 60 litara vode. Da bi se podmirile sve energetske potrebe jednog domaćinstva tokom cijele godine, potrebna je instalacija od oko 35 m2. ITM Controls vlastitu proizvodnju energije poredi sa telekomunikacijama, gdje se više operatera nadmeće kvalitetom usluge i pristupačnijom cijenom. "Uzgoj" vlastite struje će se svakako kad-tad isplatiti, s obzirom da sa tehnološkim razvojem raste i količina energije koja se može izvući iz jednog panela. Proizvođači solarnih panela u garanciji navode da će jedan panel dati 80% svog kapaciteta u roku od 20 godina. Razlog tome je stvaranje tankog filma prašine po panelima tokom vremena. Da bi se to izbjeglo, dovoljno je isprati panele običnom vodom jednom godišnje. Paneli skoro da i nemaju ograničen rok trajanja te mogu raditi čak i kada su razbijeni, što ih čini jednom zaista dugoročno isplativom investicijom.

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije