Skriveni i zaštićeni: Tri nevjerovatna podzemna grada

Radiosarajevo.ba
Skriveni i zaštićeni: Tri nevjerovatna podzemna grada
Foto: Thinkstock / Čarobna vožnja balonom iiznad Kapadokije
Podzemni gradovi postoje širom svijeta. Od onih iz drevnih vremena, do modernih, koji zapravo i nisu gradovi, već uglavnom trgovački centri ili saobraćajne mreže ispod zemlje.

Setenil de las Bodegas, Španija

Setenil de las Bodegas - undefined

Foto: Thinkstock / Setenil de las Bodegas

Jedan od najstarijih poznatih podzemnih gradova nalazi se u Španiji, u selu Setenil de las Bodegas, smješten oko 160 kilometara sjeveroistočno od Cadiza. Naselje se prostire duž toka rijeke Trejo, s kućama koje su izgrađene ispod stijena, koje kao da tvore vanjske zidove i natkrivaju naselje. U ovom selu danas živi oko 3 hiljade stanovnika, a poznat je po svojim mesnim i pekarskim proizvodima i najboljim restoranima i kafićima u regiji.

Moderni Setenil razvio se iz utvrđenog maurskog grada. Maursko naselje u 15. stoljeću zauzeli su kršćani i izbacili njegove prijašnje stanovnike.

Özkonak, Derinkuyu, and Kaymaklı u Kapadokiji, Turska

Kapadokija  - undefined

Foto: Thinkstock / Kapadokija

Ova tri grada samo su dio podzemne mreže gradova u Turskoj. Za svaki se smatra da je bio naseljen još od antike. Svaki od njih ima crkve, trgovine, stube i predmete štovanja različitih vjera, poput zoroastrizma, bizantskog kršćanstva i drugih. Grad Denrikuyu, naprimjer, mogao je smjestiti 20 hiljada ljudi, a spojen je s Kaymaklijekm podzemnim tunelom dugim 8 kilometara. Ovi silni podzemni gradovi nastali su zbog stalne prijetnje stranih napadača, Grka, Perzijanaca, Rimljana…

Petra, Jordan

Petra  - undefined

Foto: Thinkstock / Petra

Petra je naseljena još od 312. godine prije nove ere, a područje oko grada čak od 7000. godina pr. n. e. Spominje se i u zapisima o egipatskim vojnim kampanjama, ali i u biblijskoj Knjizi Izlaska, kao mjesto "urezano u stijeni". Arheolozi vjeruju da je Petra nastala kao način kontrole prirodnih rezervoara koji su ispod grada, ali moguće i kao mjesto za pokapanje. Petra je bila mjesto trgovine između Gaze i Sirije i sve do poraza od strane Rimljana bila je bogat grad. Stajala je zaboravljena do 1812., kada ju je otkrio švicarski istraživač Johann Ludwig Burckhardt. Sada je pod UNESCO-ovom zaštitom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije