Sjajan trik kako pohraniti sladoled u zamrzivač, a da ostane kremast

Radiosarajevo.ba
Sjajan trik kako pohraniti sladoled u zamrzivač, a da ostane kremast
Foto: Pixabay / Ilustracija / Sladoled

Koliko puta vam se desilo da je napolju nesnosno vruće, a znate da vas kući čeka osvježenje u vidu omiljenog sladoleda, no, razočarate se jer je potpuno prekriven ledenim kristalima umjesto da bude kremast? Morate čekati i pri tome ukus nije baš onakav kakav bi trebao biti.

Sladoled u zamrzivaču može doživjeti ‘freezer burn’, odnosno preveliko zamrzavanje koje stvara ledene kristale i mijenja okus sladoledu, prenosi Real Simple.

Ali postoji način kako to možete izbjeći.

Vrlo je jednostavno: Pohranite djelomično rastopljenu kutiju sladoleda naopako i u stražnju stranu zamrzivača.

Evo i zašto.

Do ovog problema dolazi zbog isparavanja vode iz mekanog deserta, a zatim zamrzavanja na površini sladoleda te stvaranja kristala.

Ako prije zamrzavanja pohranite kutiju naopako, rastopljeni sladoled će kapati u poklopac i manje će vjerovatno upropastiti "čisti" dio koji je i dalje zamrznut. Samo provjerite je li poklopac dobro zatvoren prije nego što ga preokrenete.

Stražnja strana zamrzivača jednako je važna, jer su temperature dalje od vrata znatno stabilnije. Što dalje od vrata, to je teže da zrak sobne temperature ulazi i kvari sladoled, prenosi 24sata.hr.

Ako tražite dodatne načine kako spriječiti ‘freezer burn’, možete pokušati i staviti masni papir ravno na vaš sladoled unutar spremnika. Time se uklanja dodatni zračni prostor iznutra, što će otežati isparavanje vlage (i neugodno zamrzavanje) s površine deserta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije