Šest jednostavnih rutina koje će vam olakšati održavanje doma čistim i urednim

0
Radiosarajevo.ba
Šest jednostavnih rutina koje će vam olakšati održavanje doma čistim i urednim
Foto: Pexels / Ilustracija / Čišćenje

Uredan i čist dom san je svih nas. No, poslovne i porodične obaveze koje imamo ostavljaju vrlo malo vremena za čišćenje te ponekad učine da naš životni prostor izgleda kao brlog u kojem se ni sami ne možemo snaći

Prašina i stvari posvuda, nagomilan veš, razbacana odjeća u ormarima, prljavi podovi, nakupljeni računi, novine i papiri u svakom ćošku lako mogu preći iz privremenog u neko trajnije stanje iz kojeg je teško izvući naš dom.

Stoga nam ponekad treba cijeli vikend da dom koliko-toliko dovedemo u red. No, tako smo slobodno vrijeme utrošili na čišćenje te se nismo odmorili niti opustili uz svoje hobije.

Benjamina Karić: Djeca Sarajeva su najnevinije od svih nevinih žrtava opsade našeg grada

Benjamina Karić: Djeca Sarajeva su najnevinije od svih nevinih žrtava opsade našeg grada

Nudimo vam šest stvari koje bi trebale postati vaša svakodnevna rutina. Kada ih obavljate dan za danom, neće vas umoriti niti oduzeti puno vremena, a rezultat će biti dom u kojem nema zaostataka niti vikenda koje morate provesti od jutra do navečer u pospremanju.

1. Vraćanje odjeće na svoje mjesto 

Možda ćete se sebi ponekad učiniti kao robot jer radite uvijek iste stvari kad uđete u kuću, nakon što jedete, dođete iz kupovine… ali nema ničeg bolje za održavanje doma čistim i organizovanim nego imati rutinu. Tako sprječavate da se skuplja prljavština, gomila odjeće, suđe, prljavi veš miješa s čistim… Kako vam hodnik ne bi bio u neredu, odredite mjesto za kapute, odjeću, modne dodatke, sitnice poput ključeva. A kako vam se ne bi odjeća nakupljala u hrpama, isprobajte metodu borbe protiv odugovlačenja koja se na engleskom zove one touch rule.

Sol ne služi samo za kuhanje, uz ove tehnike olakšajte sebi čišćenje različtih površina

Sol ne služi samo za kuhanje, uz ove tehnike olakšajte sebi čišćenje različtih površina

Metoda one touch rule se odnosi na vraćanje svake stvari na svoje mjesto prilikom presvlačenja, prije i nakon tuširanja, dolaska kući ili odlaska na posao i neku aktivnost.

Dakle, jakne ne prebacujte preko komode u hodniku ili fotelje u boravku, s mišlju kako ćete je kasnije vratiti na njeno mjesto. Umjesto toga, ostavite je već prilikom ulaska na njeno mjesto. Na taj način uspjet ćete održati red pa će i čišćenje vikendom biti znatno kraće.

2. Isto primijenite i na ostale stvari

Naravno, pravilo vraćanja stvari na svoje mjesto ne vrijedi samo za ono što odlažemo u hodniku ili ormarima. Možete to primijeniti na sve – od sitnica poput nakita, kozmetičkih sredstava za njegu, preko računa pa sve do kuhinjskog posuđa i začina.

Nakon njege lica i šminkanja, sve vratite u ladice, ormariće ili kutije, a suđe i aparate koje koristite prilikom spremanja obroka odmah stavite u mašinu za suđe, odnosno vratite u ormar.

Ilustracija

Ne ostavljajte stvari na kuhinjskoj radnoj ploči, jer ćete tako stvoriti dojam nereda, iako je možda ploča obrisana, a stvari poredane jedna do druge. Pronađite mjesto za namirnice i druge stvari. Lakše ćete ih organizovati ako imaju svoje ladice, kutije, pregrade u ormariću. Također, unutar ormarića možete uklopiti pretince. Dok imate jedan predmet u rukama, nemojte uzimati sljedeći. Prvo spremite jedan, pa tek uzmite drugi. Na taj način možete lakše održavati red.

3. Održavajte kuhinju čistom

Iako stalno imate krpu i vrtite se po uglavnom maloj kuhinji, ona vam nikada ne izgleda dovoljno čisto. Ako svaki dan kuhate i kući živi više članova, tada je kuhinja zaista mjesto u neprestanoj opasnosti da izgleda kao brlog.

Čak i kada je samo jedan segment u kuhinji prljav, naprimjer kuhalo, čini se da i je i ostatak kuhinje takav. Isti dojam ostavljaju već spomenute stvari na radnoj ploči.

Iz tog razloga, najbolje je tokom kuhanja i pospremati kuhinju – od raspoređivanja namirnica koje smo kupili, preko provjere stanja u frižideru i bacanja namirnica kojima je istekao rok trajanja pa sve do vraćanja upotrijebljenih namirnica na njihovo mjesto te stavljanja prljavog suđa u mašinu. Nema ništa ljepšeg nego sjesti za stol i jesti, a da je u kuhinji – sve na svome mjestu, zar ne?

Iako se čini da tako imate puno više posla, spriječit ćete nakupljanje masnoće i ostalih prljavština, a u ormarićima, ladicama i frižideru će vladati red.

I ne zaboravite prije svakog polaska u krevet uključiti mašinu za suđe, kako vas ujutro ne bi dočekao nered. I ujutro dok se kuha kafa ili hladi čaj, oprano suđe vratite na svoje mjesto. 

Kuhinja / Ilustracija

4. Imajte sve pri ruci

Ako su vam sredstva za čišćenje upravo tamo gdje su vam i potrebna, čišćenje će biti puno lakše. Naprimjer, mjesta koja se najviše prljaju su kupatilo i kuhinja, stoga je najbolje pripremiti pribor i sredstva za čišćenje u tim prostorijama i imati ga pri ruci. Tako ćete, kada vidite nešto prljavo ili što treba pregledati, u trenutku moći to i riješiti. I nećete morati tražiti svuda po kući ono što vam je potrebno.

5. Usisavajte svakodnevno

Svakodnevno usisavanje učinit će vaš dom puno čišćim i spriječiti nakupljanje prašine na površinama u vašem domu. Svakodnevno izvlačenje velikog usisavača može biti nezgrapno. Iz tog razloga, odlična ideja su dodatni manji modeli usisavača s drškom ili naprimjer robotski usisavači.

6. Ne zaboravite kupatilo!

Postoji nekoliko stvari koje biste trebali svakodnevno održavati u kupatilu jer je to mjesto, koje je, naročito zbog vlage, izloženo bakterijama. 

Stoga svaki dan, nakon pranja ruku i tuširanja vodom isperite umivaonik, odnosno tuš kabinu ili kadu. Ako želite biti učinkovitiji, prebrišite ih krpom. Uvijek sklonite razne kozmetičke sitnice koje se nagomilaju prilikom šminkanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije