Saznajte zanimljive činjenice o jedincima

Radiosarajevo.ba
Saznajte zanimljive činjenice o jedincima
Arhiv / Zanimljive činjenice o jedincima

Nauka je otkrila mnogo zanimljivih podataka o jedincima (i jedinicama), a mnogi nalazi su čak i kontradiktorni. 

O jedincima (i jedinicama) postoje razni stereotipi i predrasude. Mnogi od njih, međutim, nisu izdržali test vremena i opovrgnuti su. Mnoge poznate ličnosti su jedinci, poput Leonarda da Vincija, Roberta de Nira, Franka Sinatre, Alicie Keys, Nancy Regan, Russela Branda, Natalie Portman…

Nauka je otkrila mnogo zanimljivih podataka o “jedinčićima”, piše Mamaibeba.com. Mnogi nalazi su čak i međusobno kontradiktorni, ali evo nekih koji privlače najviše pažnje.

1. Rana istraživanja iz psihologije rezultirala su zaključkom da su jedinci na gubitku. Ipak, nauka je kasnije opovrgla ovu tvrdnju u pokazala da jedinci ni u čemu ne zaostaju za drugom djecom.

2. Jedan od glavnih stereotipa o jedincima jeste onaj da su razmaženi i sebični. Ta pretpostavka je ipak tokom godina mnogo puta naučno demantovana.

3. Jedinci češće imaju jako dobre odnose sa svojim roditeljima nego djeca koja imaju braću ili sestre.

4. Jedinci više vremena provode radeći svoje domaće zadatke i postižu bolje ocjene od djece koja imaju dvoje ili više braće ili sestara.

5. Jedinci postižu bolje rezultate na testovima inteligencije, mada se taj jaz smanjuje kako postaju stariji.

6. Jedinci su više orijentisani na postizanje ciljeva i češće su spremni da se potpuno unesu u rješavanje problema.

7. Studije pokazuju da jedinci češće razgovaraju sami sa sobom nego oni koji imaju braću i sestre. To čine zato što dosta vremena provode sami.

8. Jedna studija je otkrila da jedinci istovremeno u školi mogu biti i agresivniji, ali i žrtve nego ostala djeca. Razlog tome je što nisu dovoljno vični rukovođenju konflikata i njihovom rješavanju.

9. Većina jedinaca tvrdi da im se sviđa to što su jedinci i da uživaju u tome da zabavljaju sami sebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije