Saznajte šta smijete jesti prije odlaska na ultrazvuk abdomena

1
Radiosarajevo.ba
Saznajte šta smijete jesti prije odlaska na ultrazvuk abdomena
Foto: Pexels / Ilustracija

Ovo je nužna pretraga kod mnogih stanja - jednostavna je, neinvazivna i u današnjoj medicini nezaobilazna. Uz nekoliko savjeta bit će i vrlo učinkovita.

Doktor će vas poslati na ultrazvuk ako osjećate bol u trbuhu ili imate neke druge znakove (otečenost trbuha, abnormalni krvni testovi funkcije jetre i bubrega) koji bi mogli upućivati na to da se nešto događa s unutrašnjim organima.

Ultrazvukom se može otkriti radi li se o upali slijepog crijeva ili žučnog mjehura, bubrežnim kamencima, cistama, povećanoj slezeni ili jetri, cisti na jetri ili cirozi, kili, ima li slobodne tekućine u trbuhu i je li proširena abdominalna aorta te kakvo je stanje mokraćnog mjehura i prostate.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Osim kao pomoć pri dijagnosticiranju promjena na gotovo svim organima i žlijezdama abdomena, koristi se i u praćenju terapije, primjerice nakon liječenja onkoloških pacijenata. Ultrazvuk nije primjerena pretraga za pregled šupljih organa kao što su želudac i crijeva.

Također, kod odraslih pacijenata velika količina masnog tkiva prigušuje valove i otežava njihov prolazak do ciljnih organa. Uz to plinovi i zrak mogu ometati prikaz pa se treba adekvatno pripremiti za ultrazvuk abdomena.

Tri dana prije pregleda

  • ne jesti grah, kupus, pečeno i suho meso, mlijeko i mliječne proizvode, voće i povrće koje sadrži celulozu i nadima
  • ne piti gazirana pića (uključujući i mineralnu vodu)

Dan prije pregleda

  • ne jesti 8 do 12 sati prije pregleda, uzimati dosta tekućine (nemasne supe bez tjestenine, čajeve). Poslije podne pojesti makrone kuhane u vodi, pire krompir ili tjesteninu (ne koristiti mliječne proizvode već eventualno lagani sos u malim količinama)

Na dan pregleda

  • doći natašte, ne piti, ne žvakati žvakaću gumu i ne pušiti kako bi se smanjila količina zraka u crijevima, što olakšava prikaz organa.
  • trebat ćete piti puno vode prije pregleda kako bi se mjehur napunio. Puni mjehur pomiče crijeva u stranu i omogućuje bolji prikaz bubrega, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije