Savjeti psihologa: Evo kako smiriti anksiozno dijete

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti psihologa: Evo kako smiriti anksiozno dijete
Foto: Pexels / Porodični odnosi

Kada su djeca zabrinuta i anksiozna, prirodno je da im roditelji nasastoje pomoći da se osjećaju bolje. Ali, pokušavajući zaštititi djecu od stvari koje ih uznemiravaju, možete slučajno samo pogoršati njihovu tjeskobu, objašnjava psiholog Clark Goldstein.

Kako kaže za Child Mind Institute, najbolji način da pomognemo djeci da prevladaju tjeskobu jest naučiti ih kako da se nose sa svojom tjeskobom čim se pojavi.

Kada se dijete uznemiri u neugodnoj situaciji i roditelji ga iz nje izvuku, ono uči da je uzrujavanje dobar način da se nosi s tim.

Nova bahatost na bh. cesti: Vozilo pod pratnjom zaustavilo starijeg vozača i verbalno ga napalo

Nova bahatost na bh. cesti: Vozilo pod pratnjom zaustavilo starijeg vozača i verbalno ga napalo

Umjesto toga, psiholog roditeljima savjetuje da daju djeci do znanja da će biti dobro čak i ako su uplašena. Kako tvrdi, ne možete obećati svom djetetu da se ništa loše neće dogoditi, ali ga ipak možete uvjeriti da se može suočiti sa svojim strahovima i da će se s vremenom osjećati manje uplašeno.

Isto tako, psiholog savjetuje da djetetu pokažete empatiju bez slaganja s njegovim strahovima. Tomožete reći ovako: ''Znam da se bojiš dobiti ovu injekciju. U redu je biti uplašen. Možeš proći kroz ovo, a ja ću ti pomoći.''

S druge strane, obično je korisno izbjegavati sugestivna pitanja poput "Jesi li zabrinut zbog sutrašnjeg testa?", a umjesto toga postavljajte otvorena pitanja kao što je: "Šta misliš o sutrašnjem testu?"

Možete upotrijebiti ton glasa i govor tijela kako biste djetetu pokazali da ste mirni, što može pomoći i vašem djetetu da ostane smireno.

Zlatni životni savjeti jednog od najboljih psihologa na svijetu

Zlatni životni savjeti jednog od najboljih psihologa na svijetu

Na kraju, roditelji mogu modelirati zdrave načine rješavanja uznemirenosti. Kako objašnjava Goldstein, razumljivo je da su i roditelji povremeno zabrinuti, i to je u redu. Cilj je pokazati djetetu da je anksioznost normalna i da ne mora biti velika stvar ako se rješava na pravilan način, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije