Savjeti iskusne baštovanke za berbu rabarbare: "Ovo morate izbjeći pod svaku cijenu"

Početak juna je idealan period za berbu rabarbare jer tada daje najsočnije i najdeblje stabljike. Ipak, baštovani moraju obratiti pažnju na centralni dio biljke – krunu – jer visoke temperature mogu izazvati proces tzv. "cvjetanja" ili boltinga, što znači da biljka prestaje s proizvodnjom jestivih dijelova i savu energiju usmjerava na širenje sjemena.
Kimberly Killebrew, stručnjakinja za vrtlarstvo, ističe da je ključno reagirati čim se primijete prvi znakovi sjemenih čahura. "Idealno bi bilo da vaša rabarbara ni ne stigne do stadija stvaranja cvjetova.
Čim vidite mlade izdanke koji podsjećaju na zatvorenu pesnicu ili mini kupus, uklonite ih oštrim nožem ili baštenskim makazama", savjetuje Killebrew.

Von der Leyen najavila odgovor na Trumpove carine: "Branit ćemo interese EU"
Ovi izdanci obično se javljaju na dnu biljke i lako se uklanjaju ako se primijete na vrijeme. Cvjetovi su nešto tvrđi, pa je važno koristiti naoštren alat prilikom odstranjivanja. Uklanjanjem ovih dijelova, biljka se vraća proizvodnji jestivih stabljika.
Rabarbara obično počinje s cvjetanjem kad je pod stresom usljed vrućine, pa se preporučuje redovno zalijevanje i zaštita tla malčiranjem. Ako je posađena u saksiji, povremeno je premjestite u hladovinu kako biste joj olakšali rast.
Najbolji način za očuvanje zdravog i bogatog uroda je svakodnevna kontrola biljke. Što ranije odstranite cvjetne izdanke, to će biljka više energije moći uložiti u rast sočnih stabljika, savjetuju stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.