Sastojci iz kuhinje uz koje više NIKADA nećete imati krhke nokte

Radiosarajevo.ba
Sastojci iz kuhinje uz koje više NIKADA nećete imati krhke nokte
Slabi i krhki nokti su čest problem, ali uz ovaj jednostavan savjet pomoći ćete im da budu zdravi i čvrsti. Potrebno je samo da "zavirite" u vašu kuhinju i iskoristite sastojke koje sigurno već imate.

Bademovo ulje

Kašiku bademovog ulja pomiješajte s malo limunovog soka i utrljajte u ruke i nokte. Ostavite da djeluje 2 minute, a potom isperite. Bademovo ulje sadrži antioksidanse i hranjive tvari koje hrane nokte i sprječava njihovo lomljenje.

Morska sol

Potopite ruke u otopinu vode i morske soli u koju možete dodati sok od limuna. Ruke uronite na 15 minuta, a potom ih isperite. Za bolje rezultate, ponavljajte postupak tjedan dana, 2 puta dnevno.

Kokosovo ulje

Stavite nekoliko kapi kokosovog ulja na nokte i nježno ga utrljajte. Kokosovo ulje omekšava zanoktice, poboljšava cirkulaciju krvi u noktima i čini ih jačima.

Sok od paradajza

Budući da je bogat antioksidansima i proteinima, sok od paradajza može izliječiti lomljive nokte i ojačati njihovu teksturu. Sve što trebate učiniti je pomiješati 2 kapi ružmarinovog ulja i 2 kašike soka od rajčice, i uroniti nokte na 10minuta.

Jabučni ocat

Pomiješajte 1 kašiku jabučnog octa sa 2 do 3 šoljice tople vode i vaticom nanesite mješavinu na nokte. Octena kiselina vlaži nokte i sprječava njihovo lomljenje.

Maslinovo ulje

Dvije kašike maslinovog ulja lagano umasirajte 10 minuta u nokte. Ovo ulje pomaže u apsorpciji kalcija i poboljšava mineralizaciju kostiju i proces kalcifikacije.

Sok od limuna

Iscijedite sok od limuna i pamučnom vaticom nanesite sok na nokte. Potom dobro operite ruke toplom vodom. Limun sadrži vitamin C, snažni antioksidans koji sudjeluje u borbi protiv slobodnih radikala i sprječava daljnje lomljenje noktiju.

Ulje čajevca i vitamin E

U kašiku ulja čajevca dodajte 2 do 3 kapi E vitamina i mješavinu nježno umasirajte u nokte. Za učinkovite rezultate, ponavljajte postupak 2 puta dnevno kroz mjesec dana. Ulje čajevca djeluje kao snažan antiseptik, a vitamin E kao antioksidans.

Arganovo ulje

Ovo ulje je dobro za jačanje noktiju. Nanesite arganovo ulje kao dio rutine tijekom manikure ili pedikure.

Ako želite čvršće nokte, izbjegavajte prečesto pranje ruku, smanjite korištenje odstranjivača laka za nokte, tokom zime nosite rukavice i pripazite na prehranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije