Sami napravite savršeni sladoled
Ako ga još niste pronašli, prestanite tražiti jer vam donosimo recept nakon kojega više nikada nećete poželjeti praviti sladoled na drugačiji način.
Sastojci:
2 šolje slatkog vrhnja (može i čvrsti jogurt)
1 šolja punomasnog mlijeka
2/3 šolje šećera (najbolje smeđi ili, recimo sirup od agave)
Prstohvat soli
6 velikih žumanaca
Aroma po želji (voće, čokolada, vanila...)
U manjem loncu pomiješajte slatko vrhnje, šećer, mlijeko i so te kuhajte dok se šećer ne otopi (oko pet minuta).
U posebnoj zdjeli umutite žumance, miješajući ih, dodajte trećinu kreme koju ste prethodno napravili, a kada ih dobro sjedinite, vratite sve u lonac s kremom.
Stavite ponovno lonac na šporet ikuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
Sipajte smjesu u zdjelu i ohladite do sobne temperature (bar četiri sata).
Kada ste ga ohladili, stavite smjesu u kućni aparat za sladoled, a ako ga nemate dobro ga izmiješajte s mikserom i stavite u zamrzivač na nekoliko sati da se stegne.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.