SAD razmatra mogućnost smanjenja nivoa nikotina u cigaretama

Radiosarajevo.ba
SAD razmatra mogućnost smanjenja nivoa nikotina u cigaretama
Pixabay / Ilustracija
Američka agencija za prehrambene proizvode i lijekove u četvrtak je izvijestila da razmatra mogućnost smanjenja količine nikotina u cigaretama na nivo koji ne bi stvarao ovisnost ili bi ovisnost kod konzumenata svela na minimum.

U sklopu borbe protiv ovisnosti o pušenju Food and Drug Administration (FDA) je izvijestio da će zatražiti potporu javnosti te započeti s "radom na novom standardu koji će omogućiti smanjenje količine nikotina u cigaretama na najmanji mogući nivo ili na nivo koji ne uzrokuje ovisnost". 

Svrha nove antipušačke kampanje je smanjiti broj novih ovisnika o nikotinu, ali i one već ovisne "preusmjeriti" na manje štetne alternative. 

Unatoč desetljećima dugoj antipušačkoj kampanji, u Sjedinjenim Državama svake godine od posljedica uživanja u duhanskim proizvodima umre gotovo pola miliona ljudi, što državu godišnje stoji gotovo 300 milijarda dolara. Riječ je o troškovima za njihovo liječenje i troškovima kojima se pokriva izostanak radnika s posla, podsjeća FDA. 

"Danas činimo značajan korak koji bi nas mogao približiti viziji svijeta u kojemu cigarete više ne bi predstavljale ovisnost za pojedinca, u kojemu bi buduće generacije teže postajale ovisne o cigaretama i koji bi većem broju ovisnih pušača omogućio prestanak pušenja ili prijelaz na potencijalno manje štetne proizvode", kazao je povjerenik FDA Scott Gottlieb.

"Sam nikotin nije odgovoran za razvoj karcinoma, bolesti pluća i srčane smetnje koje godišnju ubiju stotine hiljada Amerikanaca. Radi se o drugim hemijskim spojevima u duhanu i dimu koji se stvaraju kada se duhan zapali, a koji direktno uzrokuju bolest i smrt", dodao je Gottlieb.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije